Jump to content

Vadnyúlpaprikás öreg vadász módra

2017. 03. 21. 12:48


Krúdy Gyula több helyen is emlegeti a vadnyúlpörköltet, még híres szakácskönyvében is ír róla. Ez speciel nem az a recept, de remélhetőleg lesz olyan finom. Lássuk, hogyan készül a paprikás öreg vadász módra!

Egy fiatal vadnyúl combjára, vagy lapockájára lesz szükségünk, illetve vöröshagymára, őrült nemes paprikára, két paradicsomra, két finom zöldpaprikára, három gerezd fokhagymára, két répára, egy kis olajra, egy kis pohár tejfölre, lisztre és erős, vagy édes paprikakrémre.

A húst - meghagyva a csontos részeket is - három centis darabokra vágjuk, majd leitatjuk róla a vizet. Ha lapocka, vagy comb áll rendelkezésünkre, azokat elég a forgóknál elválasztani.

Ha már üveges a hagyma, jöhet a nyúl, kevés sóval és indulhat a pirítás! Aztán vegyük le a tűzről, tegyük hozzá a pirospaprikát és három kanál vizet, majd mehet vissza a tűzre két pecre, majd öntsünk hozzá még vizet (kb. 3 dl) és hagyjuk főni lassú tűzön.

Tíz perc múlva jöhetnek a feldarabolt zöldségek, aztán a fedő alatt hagyjuk rotyogni kb. másfél órát. A nyúl addig összefő a hozzáadott finomságokkal és szépen megpuhul.

Ha kész a hús, vegyük ki, a levét sűrítsük a tejfölben finomra kevert liszttel, adjuk hozzá ízlés szerint a paprikakrémet (ami persze akkor a legjobb, ha előzőleg mi magunk készítettük), tegyük bele ismét a húst és rottyantsuk meg!

Tálaljuk galuskával, vagy főtt burgonyával! A jó vadnyúlhoz kifejezetten dukál egy pohár chardonnay. Egészségünkre!

(Forrás: vadaszujsag.hu)