Jump to content

Tizenhat örvös medvebocsot mentettek meg Laoszban

2024. 04. 21. 12:23

Tizenhat, vélhetően epelecsapolásra szánt örvös medvebocsot mentettek ki egy vadorzó házából a múlt hónapban Laoszban, és egy veszélyeztett fajok számára fenntartott otthonban helyezték el őket, ahol a nap huszonnégy órájában helyi és nemzetközi állatmentők gondoskodnak róluk.

A Luang Prabangban, Laosz egykori fővárosában található medveotthont a Free the Bears (Szabadítsd meg a medvéket) nevű ausztráliai állatvédő egyesület működteti, amely Ázsiában helyi közösségekkel és kormányokkal működik együtt a veszélyeztetett örvös medve megmentésén és védelmezésén. Az örvös medvék ugyanúgy veszélyben vannak, mint a kisebb termetű, Délkelet-Ázsiában honos maláj medvék.

Matt Hunt, a szervezet főigazgatója elmondta, hogy a menhely bővítésén gondolkodnak, ugyanis korábban soha nem fogadtak ilyen sok vagy ennyire fiatal medvéket.

A bocsokat cumisüvegből etetik, és több hónapig a medveotthonban kell maradniuk, amíg elég nagyok nem lesznek az önálló élethez

– mondta a főigazgató.

A főigazgató szerint valószínűleg ez a valaha mentett legtöbb veszélyeztetett medvebocs.

A laoszi rendőrség március végén mentette ki a bocsokat, amikor házkutatást tartottak egy kínai állampolgár tulajdonában lévő házban. A szomszédok értesítették a rendőröket, miután sírni hallották a bocsokat. Mire a rendőrségnek sikerült kimenteni őket, egy kölyök már elpusztult – mondta el Matt Hunt.

 

A főigazgató szerint a rendkívül fiatal bocsokat feltehetően illegálisan vásárolták észak-laoszi vadászoktól, valószínűleg egy medveepefarm létrehozásához. Ezekben epét csapolnak az élő állatok epevezetékéből, hogy azt hagyományos kínai gyógyászati szerekhez használják fel. Az eljárás Kínában engedélyezett, de a Laoszban, Vietnamban, Kambodzsában és más országokban a törvény tiltja.

(Forrás: vadaszideny.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)