Hozzávalók
- 2 egész fácán
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 szál angolzeller
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 12 szem feketebors
- 3 dl tejszín
- 1 evőkanál kéksajt
- 1 evőkanál keményítő
- 3 körte
- 5 dkg vaj
- só
Elkészítés
A fácánok mellét lefejtjük, félretesszük. A fácánokat négybe vágjuk, és a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel, a szemes borssal, sóval, a fokhagymával és a félbevágott hagymával feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Főzés közben folyamatosan pótoljuk a vizet, puhára főzzük (1,5-2 óra).
A melleket nagyon forró serpenyőben mindkét oldalán megsütjük, kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarva pihentetjük.
A feldarabolt fácánt kiszedjük a főzőléből, a húst lefejtjük a csontokról, a bőrt és a csontokat eldobjuk.
A főzőlevet leszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, a kéksajtot, kb. 20 percig lassú tűzön főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a lefejtett fácánhúst, a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.
Közben a csicsókát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A körtéket cikkekre vágjuk, a magházat kivágjuk. 1 evőkanál cukrot serpenyőben karamellizálunk, a körtéket karamellizáljuk rajta.
A melleket felszeleteljük, a tejszínes becsináltba keverjük, összemelegítjük, majd a párolt csicsókával és a karamellizált körtével tálaljuk.
Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi