Jump to content

Vörösboros szarvaspörkölt bográcsban

2017. 08. 19. 11:35



A nyári főzés egyik legélvezetesebbje a közös családi, baráti bográcsozás. Az egyik legnépszerűbb bográcsos étel, akár ebédre, akár vacsorára egy ízletes pörkölt, amit természetesen vadhúsból is készíthetünk. A mai receptajánlatunk egy vörösboros szarvaspörkölt. Használjuk ki a jóidőt, és bár nem túl élvezetes a nagy melegben a bogrács mellett állni és kavargatni, de meghozza az eredményt és az elismerést. Jó étvágyat!

Hozzávalók:

  • 1 kg szarvashús (őz is jó),
  • 5 dkg zsír,
  • 3 nagy fej hagyma,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 3 ek házipaprika,
  • 1 zöldpaprika,
  • 1 paradicsom,
  • 1 babérlevél,
  • só,
  • száraz vörösbor.

Elkészítés:
A zsírban aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd beleforgatjuk az inaitól megtisztított, felkockázott szarvast. Sózzuk, majd időnként kevergetve saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült rászórjuk a pirospaprikát. Beletesszük a babérlevelet és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára pároljuk. (fél deci bornál többe soha nem teszünk bele). Ekkor belekarikázzuk a paprikát, a paradicsomot és beletesszük a zúzott fokhagymát. Addig pároljuk, amig puhára nem fő.

Köretként főttkrumplit, nokedlit, vagy akár friss kenyeret is kínálhatunk hozzá.

(Forrás: vadaszideny.hu)