Jump to content

Áfonyás madárbegy saláta szarvaskarajjal

2017. 03. 28. 11:21

A heti ajánlatunk a mai gasztro trendeknek megfelelve egy salátaágyra helyezett szarvaskaraj. Könnyű ebéd vagy vacsora lehet. A vadat helyettesíthetjük kacsamellel vagy egyéb szeletben süthető hússal.

Hozzávalók / 10 adag:

  • 800 g szarvashús (szarvaskaraj)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek almaecet
  • 3 ek olívaolaj
  • 50 g vaj
  • 300 g madársaláta
  • 100 g paradicsom
  • 100 g reszelt alma
  • 150 g reszelt sárgarépa
  • 150 g reszelt zeller
  • 50 g vöröshagyma
  • 100 ml almalé
  • 80 g barna cukor
  • 150 g áfonya
  • 20 szelet bagett

Elkészítés:

A csontozott vadkarajt felszeleteljük (40 g/db) sózzuk, borsozzuk. Hevített olívaolajban mindkét oldalát erős lángon kérgesre sütjük kb. 1,5 perc/oldal, és félretéve fólia alatt pihentetjük.
    
A már használt serpenyőbe 1 ek barna cukrot karamellizálunk, és hozzáadjuk a reszelt zöldségeket. Kevés vajat hozzáadva sóval, borssal üvegesre pirítjuk, majd 2 cm vastagra szeletelt bagettekre halmozzuk. Enyhén rálapítjuk a kenyerekre, és 200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Egy kis forralóban a maradék cukrunkat az almalével sziruppá főzzük, és tűzről levéve belerakjuk az áfonyákat, és hagyjuk, hogy átjárja a cukros szirup.

A paradicsomot és a hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd tálba téve hozzáadjuk a tisztított, mosott madárbegysalátát. Olajból ecetből készítünk egy vinaigrettet (salátaöntetet), majd átforgatjuk benne a salátát.
    
Tálaláskor tányér közepére tesszük a zöldséges pirítósokat, és betakarjuk 2 szelet hússal. Köré halmozzuk a marinált salátát, majd a szirupban áztatott áfonyával és a pirosas színű sziruppal dekoráljuk.

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses

(Forrás: vadaszideny.hu; mindmegette.hu)