Jump to content

Pikáns vaddisznópörkölt bográcsban

2017. 03. 16. 17:01

Akiket eddig a hűvös időjárás tartott vissza a szabadtéri főzéstől, azoknak jó hír: megállíthatatlanul közeleg a tavasz és kezdetét veszi a bográcsozás. Igaz, hétvégére még esőt mondanak, de addig még változhat az előrejelzés. Minden esetre ajánlunk egy vaddisznórecept pörköltet, biztos ami biztos, hátha szép idő lesz, és kedvet kapnánk a kinti főzéshez.

Hozzávalók:

  • 2 kg vaddisznóhús
  • 5 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • 3 szem egész borókabogyó
  • 4 evőkanál zsír
  • 2-3 evőkanál áfonya- vagy meggylekvár
  • bors
  • kakukkfű
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 1 paprika
  • 2 paradicsom
  • 2-3 dl a kedvenc száraz vörösborunkból
  • 3-4 babérlevél
  • 1 csipet őrölt kömény

Elkészítés

A zsíron az apróra kockázott hagymát egy kis sóval megdinszteljük. Rádobjuk a felaprított fokhagymát, paradicsomot és paprikát. Mint egy lecsóhoz. Ha jól megfonnyadtak a paprikák, és a paradicsom is jól szétesett, akkor kap egy kis pirospaprikát, valamint fűszereket, hogy jó alapot adjanak a húsnak, majd azonnal felöntjük egy kis vízzel. Rárakjuk a húst és jól elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi.

Hagyjuk a húst puhulni, majd ha már közeledünk a vége felé, akkor utánfűszerezzük, és a borókabogyókat is belemorzsoljuk.

Ahogy elfőtt a víz a húsról, ráöntünk egy kis száraz vörösbort, és a legvégén, mikor már puha a hús, elkeverünk a pörköltben 2-3 evőkanál lekvárt.

Cikkekre vágott főtt burgonyával tálaljuk.

(Forrás: mindmegette.hu)