Hozzávalók / 5 adag
- 50 dkg fácánhús (fácánmell, egész)
- 15 dkg parmezán sajt (frissen reszelt vagy más aromás sajt)
- 10 dkg bacon (kétszer annyi szelet, ahány filénk van)
- 1 db tojás
- 3 ek főzőtejszín
- 1 csipet szerecsendió (reszelt)
- 10 dkg finomliszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- só ízlés szerint (nálam rozmaringos)
- bors ízlés szerint
- 3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A fácán melleket, kifilézzük. A mellcsont mentén finoman bevágjuk a húst, a bőrt lehúzzuk és a mellfilét lassan óvatosan lehúzzuk a csontról. (A fácánhús állaga nagyon hasonlít a csirkéjére, csak egy picikét szárazabb, és sokkal finomabb, ugyanakkora filéket kapunk, mint egy jércénél. Mindegyik filét egy éles késsel vízszintesen ketté vágjuk, így egy fele olyan vastag mellfilét kapunk.)
A felezett filéket kiklopfoljuk óvatosan, hogy vékony felületet kapjunk.
Sózzuk, borsozzuk, ráfektetjük a méretre vágott sonkát vagy bacont. A sonka tetejére középtájon, a reszelt sajtból egy evőkanálnyi mennyiséget teszünk, és jól összenyomjuk.
Ferdén feltekerjük, és 4 percre hűtőbe rakjuk. Közben előkészítjük a panírhoz a hozzávalókat.
A tojást felverjük, esetleg egy kis kb. 0,3 cl tejszínnel hígíthatjuk, majd belereszeljük a szerecsendiót, és egy csipet sóval ízesítjük.
A filéket kivesszük a hűtőből, és az ismert módon, lisztbe, tojásba és végül morzsába forgatjuk.
Közepesen forró olajban minden oldalát szép pirosra sütjük, kétszer fordítunk rajta. Akkor van kész, amikor a sajt megjelenik a panír kis résein.
Nem kell nagyon megsütni, így a mell szaftos marad és ízletes. Panírozásnál a nyílásokat fedjük be a panírral, de a sajtnak nem lesz ideje kifolyni, mivel a fácánmell nagyon hamar átsül.