Jump to content

A Greenpeace öt országot érintő expedíciót indított a Kárpátok erdeinek védelméért

2023. 06. 15. 11:38

A Greenpeace öt országot érintő, 40 napos expedíciót indított a Kárpátok erdeinek védelméért, miután a környezetvédő szervezet 2022 őszén műholdas felvételek elemzésével óriási pusztítást tárt fel a határokon átívelő hegyvonulat erdeiben - közölte a Greenpeace Magyarország csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a helyi és regionális szakértőkből, valamint önkéntesekből álló csapat Románia, Ukrajna, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország meglátogatásával arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenleginél sokkal szigorúbb védelemre van szükség, ha meg akarjuk menteni Európa utolsó érintetlen és öreg erdeit. Az út során a szervezet képeket, videófelvételeket és írásos feljegyzéseket készít a Kárpátok még megmaradt, értékes erdeiről és a természetvédelem gyengeségeiről.

A túra magyarországi állomása a Mátra, amely a teljes Északi-középhegységgel része a Kárpátoknak. Az expedíció tagjai május 30-án érkeztek a Mátrába, ahol többek között magyar ökológusokkal, erdészekkel találkoznak, hogy megismerkedjenek a magyarországi erdők állapotával és az itteni erdőkezelési gyakorlatokkal.

A közlemény idézte Rodics Katalint, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás-kampányfelelősét, aki elmondta, a Kárpátokban még megmaradt erdők élőhelyei megszámlálhatatlan vadon élő állatnak, növénynek, hatalmas mennyiségű szenet tárolnak, vizet tartanak vissza, védenek az áradások, aszályok és más szélsőséges időjárási jelenségek ellen, mégis óriási ütemben pusztítják őket. A szakértő szerint uniós összefogásra van szükség ezeknek az értékes élőhelyeknek a megmentéséhez.

A Greenpeace műholdfelvételek elemzésén alapuló jelentése feltárta, hogy a Kárpátok nagy részén profitorientált, termelésre összpontosító erdőgazdálkodás zajlik. A létfontosságú erdei élőhelyeknek csupán 3 százaléka olyan terület, ahol egyáltalán nincs fakitermelés, a Kárpátok többi részén viszont óránként átlagosan több mint öt futballpályányi erdő tűnik el.

A Greenpeace számításai szerint ha a mostani ütemben zajlik tovább a pusztítás, akkor a 2000-es években még meglévő erdőborítottság 20 százaléka el fog tűnni 2050-re. A környezet- és természetvédő szervezet ezért petícióval egybekötött nemzetközi kampányt indított, amelynek hatására azt várják, hogy az Európai Bizottság és a nemzeti hatóságok sürgősen dolgozzanak ki egy nemzeteken átívelő cselekvési tervet és biztosítsák a végrehajtásához szükséges uniós pénzügyi forrást is.

(Forrás: vadaszideny.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)