Jump to content

Egyre többen vannak a medvék

2018. 06. 21. 19:00

Az ország hetek óta medve lázban ég. Néhány állat felkeresi országunk erdeit, amely ritkaságszámba megy most, de nem volt ez így mindig.

Hazánkban egykor sok medve élt. Nemcsak akkor, amikor az országunk nagyobb alapterületű volt, hanem a mai Magyarországot is kedvelték a mackók. A XIX. század közepéig teljesen általánosnak számított ezeknek a vadaknak a jelenléte, ám számuk fogyatkozni kezdett és fokozatosan eltűntek országunkból.

Telt, múlt az idő, és a medvék száma annyira megnőzz egész Európában, hogy egyre messzebb kellett vándorolniuk. 2010-re már annyira elszaporodtak a medvék, hogy Magyarországot ismét felkeresték. Főleg Szlovákiából érkeznek hozzánk a párosodni kívánó hímek, de a bocsaikkal felfedező anyaállatok ugyanúgy átjutnak hozzánk.

A napokban ismét arról hallani, hogy Roberta után egy újabb mackó tartózkodik országunkban, de nem is egyedül, hanem kicsinyével.

A vadállatok magányosan járják a terepet, csak a nőstények társaságban lehetnek bocsok. Vadállat lévén mindenkit óvatosságra intenek, ha medvét látnak. Az anyaállatok különösen veszélyesek, ha bocs is van a közelében. Nem szeretik a feszültséget kelteni, kerülik az embert, ha tudják. Ám, ha az ember keresi fel az állat társaságát, akkor nagyon vigyázzon. Márpedig tárázás során akár esély is lehet rá.

Az örömhír ebben az, hogy Európa szerte nő a medvék állománya, azért is merészkednek egyre többen át hozzánk is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk) | videó: youtube.com)