Jump to content

Különleges paróka

2018. 05. 10. 19:00

A sportvadászat szórakozás. Nem hivatásszerűen végzett vadászati munka, hanem legtöbbször a vadászat élményéért és a trófeáért való küzdelem.

Egy pompás agancsnak értéke van, de még nagyobb azoknak, amelyek valami miatt különlegesek. A parókás agancs teljes mértékben megtestesíti a ritka és valóban különleges trófea fogalmát. Márpedig ilyen nem sűrűn látni, még ritkább kilőni az azt viselő bakot.

A parókás agancsot viselő bak nem veti le minden évben az agancsát, hanem folyamatosan nő az, egészen élete végéig. Ez egy daganatszerű elváltozás az őzbakok és szarvasbikák esetében. Az őzbakoknál többször előfordul, mint szarvasbikák esetében. A daganat egyre csak nő, míg végül az állat szemére is ránő és vakságot okoz. A betegségben szenvedő bak egy idő után már alig hagyja el rejtekhelyét. Az elváltozás kialakulása eddig még nem tisztázott, de annak biztosan köze van ahhoz, hogy az állatok heréi csökevényesek, sorvadtak.

Az idei első parókás őzbakot egy vendégvadász lőtte ki Tolna megyében, aki Ausztriából érkezett hozzánk. Ez volt élete első ilyen trófeája.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | nowytydzien.pl, globalhunting.pl/képek)