Jump to content

Huszonhárom veszélyes medve kilövését hagyták jóvá

2017. 10. 30. 11:59


Huszonhárom veszélyes medve kilövését, és egy áthelyezését hagyta jóvá a szeptember elején kiadott miniszteri rendelet alapján a román környezetvédelmi minisztérium.

A székelyföldi Kovászna megyében tíz, Hargita megyében hét medve kilövését hagyták jóvá - közölte az MTI-vel a minisztérium sajtóosztálya. A jóvá nem hagyott kérvények egy részénél a dokumentáció kiegészítését, másoknál a dosszié újrakészítését kérte a tárca.

Az MTI azt követően kereste meg a minisztériumot, hogy múlt szerdán a Hargita megyei önkormányzat közleményben sérelmezte, hogy addig a székelyföldi megyéből egyetlen kilövési kérelmet sem hagytak jóvá Bukarestben. Ezt az önkormányzat azért tartotta kirívónak, mert országosan Hargita megyében okozták a legtöbb kárt a nagyvadak, és itt jegyezték a legtöbb olyan esetet is, amikor medve emberre támadt.

A minisztérium közölte: 96 veszélyes medve kilövésére, illetve átköltöztetésére kaptak összesen 46 kérvényt nyolc romániai megyéből. A legtöbb kérvény Hargita (14) és Kovászna (15) megyéből érkezett, ezek mellett Szeben megyéből hat, Brassó és Arges megyéből három-három, Prahova és Hunyad megyéből két-két, Dimbovita megyéből pedig egy kérvényt iktattak. A tárca a székelyföldiek mellett Brassó és Szeben megyéből két-két medve, Arges, Dambovita és Hunyad megyéből egy-egy medve kilövését engedélyezte.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta: szeptember 4-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben a rendelet, amely lehetővé teszi 140 medve kilövését vagy áthelyezését. Október 23-án a minisztérium még azt közölte, hogy addig egyetlen Hargita megyei kérvényt sem hagytak jóvá. Az elöljáró valószínűsítette, hogy a múlt heti közleményük után érezte szükségesnek a minisztérium, hogy azzal a megyével is foglalkozzon, ahol a legnagyobb gondot jelentik a nagyragadozók.

Romániában a környezetvédelmi minisztérium tavaly a populációszabályozás céljával történő medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Európában - Oroszország európai részét leszámítva - körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él. A romániai medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

(Forrás: vadaszideny.hu;Erdély.ma; pixabay.com)