Jump to content

Elszaporodott vaddisznó-gondok most épp Csehországban

2017. 03. 17. 13:08

Gondokat okoznak a túlságosan elszaporodott vaddisznók Csehországban, amelyek a könnyebb élelemszerzés céljából egyre gyakrabban kószálnak a nagyvárosok peremkerületeiben, olykor riadalmat okozva a lakosság körében.

A vaddisznók rendkívüli elszaporodását mutatja, hogy míg nyolcvan éve  évente mintegy 500 vaddisznót lőttek le a vadászok, az 1960-as években évente mintegy 3 ezret,  tavaly viszont 185 ezret. Mindezek ellenére a vaddisznók számának csökkentésére tett erőfeszítések az utóbbi években sikertelenek  voltak - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap a vadászszövetség adataira hivatkozva.

A vadászok szerint az utóbbi években megnőtt a vaddisznók agresszivitása is. Miután a természetben már nincs természetes ellenségük, módosították a korábban kialakult túlélési stratégiájukat, egyre merészebben mozognak az emberi települések közelében és keresik az élelmet.

A vaddisznók azonban csak akkor támadják meg az embert, ha megsebesültek vagy veszélyben érzik életüket - mondta Lukás Linhart, a cseh-morva vadásztársaság képviselője a lapnak.

Januárban az észak-csehországi Litomericében egy sérült vaddisznó a helyi iskolába menekült, nem kis riadalmat és izgalmat keltve a gyerekek körében, míg a vadászok lelőtték. A Prága déli részén lévő Modrany lakótelep iskolája közelében is kisebb vaddisznócsoportok ólálkodtak a minap, amelyek a közeli erdőkben élnek. A prágai önkormányzat ezért soron kívül engedélyezte nagyobb számú vaddisznó lelövését. A cseh főváros keleti peremén a napokban több vaddisznó is puskavégre került. A sajtó szerint vaddisznókkal lehet találkozni a nyugat-csehországi Karlovy Vary peremkerületeiben is. A világhírű fürdővárost körülvevő erdőségek ideális életkörnyezetet nyújtanak az állatoknak. 

A mezőgazdasági minisztérium már kidolgozta a vadászati törvényt módosító javaslatot, amely a jövőben az eddiginél jóval több vaddisznó kilövését teszi lehetővé.

Híradások szerint radioaktív vaddisznók is megjelentek

Mint ahogyan arról korrábban a vadaszidény is beszámolt, Radioaktív vaddisznók jelentek meg Csehországban az elmúlt hónapokban. Egy olyan gombából ehettek, ami a Cézium-137 izotóppal fertőzött.

2014 és 2016 között 600 vaddisznót vizsgáltak meg Európában, és a felénél kimutatták a radioaktív sugárzást. A levadászott állatokat szigorúan ellenőrzik, ha kiederül egy állatról, hogy radióaktív, azonnal kivonják a forgalomból, így már nem jut el a fogyasztóhoz. Szakértő szerint csak az betegedhet meg a radioaktív hústól, aki hónapokon keresztül naponta nagy mennyiségben fogyaszt a sugárzó disznóhúsból.

Pechtol Lajos, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér megyei titkára szerint kizárt, hogy fertőzött vaddisznók kerültek, vagy a jövőben kerülnének be Csehországból, ugyanis a vaddisznóknál nem jellemző az, hogy ekkora távolságot megtegyen, jellemzően 20-30 km-es körzetben mozognak.

(Forrás: vadaszideny.hu; mti.hu; kép: google.hu; pixabay.com)