Jump to content

Feloldhatják a hódok védettségét

2017. 03. 08. 15:06



Lehet, hogy hamarosan már nem lesz védett állat az eurázsiai hód, ezzel kapcsolatban a napokban zárult a Földművelésügyi Minisztérium rendeletmódosításának véleményezése.

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója szerint a védett növények és állatok listája nem kőbe vésett, folyamatosan változik. Ritka ugyan, hogy a fajok védelmét fel kell oldani, de most mégis szükségessé válhat. A szakember biztosított arról, hogy nem kell félni a tömeges hódirtástól.

Vannak olyan fajok, amelyek állománya folyamatosan nő, a hód egy ilyen iskolapélda, így fogalmazott a szakember. A hód részben természetes úton telepedett be Ausztriából, és betelepítési program is indult, a WWF hozott be egyedeket Nyugat-Európából. Ritkán mutatja magát az állat, de a Rába mentén, az Őrség északi határánál (is) látványos nyomai láthatóak. Régebbi és friss faragások vannak a part menti fákon.

Itt-ott üregek is tetten érhetőek: ahogy ásott a hód, túl közel jutott a talajfelszínhez, beomlott a vájat. Az igazgató azt mondta, nem kell félteni az állatot, készített magának másik járatot. Húsz és harminc kilogramm közötti állat a hód, rágcsáló és viszonylag szapora, két-három utódja van évente és nincs természetes ellensége. Ennek egyenes következménye, hogy gyorsan megerősödött az állomány. Előfordult, hogy "megállítottak" egy kisebb vízfolyást a hódépítkezések, de töltéseket is meg tudnak rongálni.

- Ha feloldják a védettségét, nem fogja befolyásolni az állományt, nem lesz tömeges pusztulás. De ahol árvízvédelmi problémát okoz, ott akceptálni kell a természetvédőknek - mondta az igazgató.

Már nem fenyegeti őket a kihalás

Az eurázsiai vagy európai vagy közönséges hód (Castor fiber) Eurázsia legnagyobb, jellegzetes rágcsálófaja. Állománya a 19. században jelentősen megfogyatkozott, jelenleg Európában a védelmi intézkedéseknek köszönhetően állományszáma növekvőben van.

Az európai hódokra régebben húsukért, pézsmájukért és prémjükért vadásztak, illetve vizes élőhelyeik beszűkülése és a kanadai hódok betelepítése jelentette versengés fenyegette őket. Mára azonban a széles körben megvalósított át- és visszatelepítéseknek és egyéb védelmi intézkedéseknek köszönhetően szerte Európában terjeszkedőben vannak, létszámuk növekszik.

Élőhelyének nagy részéről (Franciaországból, Ausztriából, Lengyelországból) a konkurens kanadai hódok is eltűntek, az Oroszországban és Finnországban megmaradt állományokat pedig szigorú ellenőrzés alatt tartják, és nem engedik terjeszkedni. Magyarországon 1988 óta védett, eszmei értéke 50 000 forint.

(Forrás: vadaszideny.hu; wikipedia; vaol.hu; kép: wikipedia, google)