Jump to content

Radioaktív vaddisznók jelentek meg Csehországban

2017. 03. 02. 18:42


Radioaktív vaddisznók jelentek meg Csehországban az elmúlt hónapokban. Egy olyan gombából ehettek, ami a Cézium-137 izotóppal fertőzött.

A híradásban szereplő szakértő szerint 2014 és 2016 között 600 vaddisznót vizsgáltak meg Európában, és a felénél kimutatták a radioaktív sugárzást. A levadászott állatokat szigorúan ellenőrzik, ha kiederül egy állatról, hogy radióaktív, azonnal kivonják a forgalomból, így már nem jut el a fogyasztóhoz. Szakértő szerint csak az betegedhet meg a radioaktív hústól, aki hónapokon keresztül naponta nagy mennyiségben fogyaszt a sugárzó disznóhúsból.

A magyar szabályok szerint minden kilőtt vadállatot hatósági állatorvosnak kell megvizsgálni azért, hogy megerősítsék: emberi fogyasztásra alkalmas. Az alkalmazott szűrővizsgálat nagy százalékban megállapítja azt is, hogy milyen betegsége volt az elejtett állatnak, mielőtt kilőtték volna.

Pechtol Lajos, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér megyei titkára elmondta, hogy minden vadászterület, amennyiben elhullott állatot talál, vizsgálatra elküldeni az illetékes hatóságnak. Pechtol Lajos szerint kizárt, hogy fertőzött vaddisznók kerültek, vagy a jövőben kerülnének be Csehországból, ugyanis a vaddisznóknál nem jellemző az, hogy ekkora távolságot megtegyen, jellemzően 20-30 km-es körzetben mozognak.

(Forrás: vadaszideny.hu; tenyek; kép: google, pixabay.com)