Jump to content

Az üzemtervezés során tájegységi fővadászok adnak segítséget

2017. 02. 21. 13:34

Mint ahogyan azt a korábbi cikkünkben említettük, 2017. március 1-étől lép életbe a vadászati törvény módosításának negyedik jogszabályi csomagja. Ennek köszönhetően már munkához is látott 52 tájegységi fővadász. A kialakított rendszer fő célja a vadgazdálkodás minőségének növelése: a fővadászok segítséget tudnak nyújatani, hogy a vadgazdálkodók szakszerűen elláthassák feladataikat.

A kormánytisztviselőkkel az ország egész területén lehet majd találkozni. Ugron Ákos Gábor helyettes-államtitkár a FeHoVán az erdő-mező kérdésére elmondta, hogy az új vadászati törvény miatt vált szükségességé az új rendszer kialakítása, amely következtében így már négyre bővült az államtitkárság főosztályainak száma. A vadászati tájegységek olyan egységesen kezelendő régiók, amelyek élesen elválaszthatók egymástól több szempontból is. Ennek megfelelően 52 ilyen egységet jelöltek ki Magyarországon. Az egész rendszer fő célja a vadgazdálkodás minőségének növelése: a fővadászok segítséget tudnak nyújtani minden vadgazdálkodónak tevékenységük szakszerű ellátáshoz.

A közszolgálati tisztviselőnek minősülő 52 személyt pályázat útján választották ki. A fegyvertartási engedély és a büntetlen előélet mellett a kinevezés feltétele volt a megfelelő szakmai gyakorlat is. A fővadászok tevékenységét irányító főosztály már megkezdte működését, a minisztériumi egységet január elsejével alakították ki.

Nemrég tartották meg a tájegységi fővadászok első állománygyűlését az Földművelésügyi Minisztériumban, ahol dr. Bitay Márton Örs államtitkár is kiemelte, mik lesznek a fő feladatok és célok a jövőre vonatkozóan. Az újonnan kinevezett kormánytisztviselők legfőbb feladata a tájegységi vadgazdálkodási tervek előkészítése, valamint a 2017-es évben a vadászatra jogosultak segítése az üzemtervezés kapcsán, amelyet a vadászati törvény is előír számukra.



(Forrás: vadaszideny.hu; erdo-mezo.hu / Kép forrása: pixabay.com)