Jump to content

A vadászati törvény ellen tiltakoznak a kutyatartók

2017. 02. 18. 19:41

50-60 kutyás és körülbelül 30 kutya gyűlt össze a Kossuth tér mellett, hogy tiltakozzon azok ellen a törvények ellen, amik lehetővé teszik, hogy például Budapest területén belül lelőhessenek egy sétáló kutyát.

Az összegyűltek azért nem a téren tiltakoztak, mert oda a felújítás óta tilos kutyát vinni, biztosan összekarcolnák a drága térkövet. A békésen beszélgető ebtulajdonosokat több mint 10 egyenruhás felügyelte, nehogy hirtelen elkezdjenek mondjuk durván simogatni, hasakat vakarni vagy valami.

Mint azt korábbi cikkünkben is írtuk, az eset kapcsán az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársa, Földvári Attila az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy nem lehet póráz nélkül kutyát sétáltatni belterületen kívül sehol sem.

A vadászati törvény ugyanis kimondja: a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elejtheti az ebet, ha a tulajdonosa felderítésére nincs közvetlen lehetőség, és a kutya vadat űz, vadat ejt el, illetve a vad sérelme másként nem hárítható el – hívta fel a figyelmet.

Mi számít vadászterületnek?

Minden, ami nem belterület, az vadászterület, kivéve a repülőtereket, ipari területeket vagy temetőket.

Földvári Károly emlékeztetett továbbá arra is, hogy lakott területen kívül nem lehet póráz nélkül elengedni a kutyát, ez ugyanis szabálysértésnek számít.

Erről sok kutyatartó mégsem tud – tette hozzá.

A kamara fél éve tartott egyeztetést állatvédő szervezetekkel. A probléma adott: sem kül-, sem belterületen a saját tulajdonú telken vagy a kijelölt kutyafuttatón kívül nem lehet elengedni az állatot póráz nélkül. Erre azonban nem az a válasz, hogy szabad területen elengedjék a kutyát – vélekedett a kommunikációs főmunkatárs, aki szerint a szabadon kóborló kutyák nagy károkat tudnak okozni a vadállományban.

(Forrás: vadaszideny.hu; kép: mti.hu)