Jump to content

Póráz nélkül tilos kutyát sétáltatni

2017. 02. 16. 15:36

 A napokban egy vadász lelőtt egy gazdájával sétáló kutyát a fővárosban. Ezzel kapcsolatban adott tájékoztatást az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársa, Földvári Attila.

Az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársa, Földvári Attila az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy nem lehet póráz nélkül kutyát sétáltatni belterületen kívül sehol sem. Azt követően beszélt erről, hogy a napokban egy vadász lelőtt egy gazdájával sétáló kutyát a fővárosban.

Az ügyben jelenleg rendőrségi eljárás zajlik, amint eredmény lesz a nyomozási ügyben a rendőrség jelzi majd a vadászati hatóságnak, és az fogja értesíteni a vadászkamarát – közölte az Országos Magyar Vadászkamara kommunikációs főmunkatársa. Korai lenne bármilyen következtetést levonni a hírek alapján tette hozzá Földvári Attila a történtekhez.

A vadászati törvény kimondja: a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elejtheti az ebet, ha a tulajdonosa felderítésére nincs közvetlen lehetőség, és a kutya vadat űz, vadat ejt el, illetve a vad sérelme másként nem hárítható el – hívta fel a figyelmet.

Mi számít vadászterületnek?

Minden, ami nem belterület, az vadászterület, kivéve a repülőtereket, ipari területeket vagy temetőket.

Földvári Károly emlékeztetett továbbá arra is, hogy lakott területen kívül nem lehet póráz nélkül elengedni a kutyát, ez ugyanis szabálysértésnek számít.

Erről sok kutyatartó mégsem tud – tette hozzá.

A kamara fél éve tartott egyeztetést állatvédő szervezetekkel. A probléma adott: sem kül-, sem belterületen a saját tulajdonú telken vagy a kijelölt kutyafuttatón kívül nem lehet elengedni az állatot póráz nélkül. Erre azonban nem az a válasz, hogy szabad területen elengedjék a kutyát – vélekedett a kommunikációs főmunkatárs, aki szerint a szabadon kóborló kutyák nagy károkat tudnak okozni a vadállományban.

(Forrás: vadaszideny.hu; inforadio.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)