Jump to content

Egyre több magyar nő vadászik

2017. 02. 12. 09:19

Az Országos Magyar Vadászkamara szerint egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nők körében a vadászat, de általában véve is emelkedik a vadászok száma. Bár elenyésző a női vadászok száma (kb. 1800 női vadász volt itthon 2015-ös adatok szerint) a férfiakéhoz képest, az elmúlt 20 évben változás állt be, a hölgyek jobban érdeklődnek ez iránt a sport iránt, mint eddig bármikor. Ennek több oka is van.

Régen csak elvétve akadt egy-egy vadásznő

Míg húsz évvel ezelőtt egy vadásztársaságban csak egy-egy nő akadt, addig ma már viszonylag sok nő vadászik – mondta Bíró Gabriella, az Országos Magyar Vadászkamara főmunkatársa.

A tapasztalatok szerint a legtöbb női vadász a közeli hozzátartozója - édesapja, testvére, férje - által kóstol bele ebbe a szabadidős tevékenységbe, majd megtetszik nekik.

A növekvő tendencia egyik okaként a nők öntudatosabbá válását látja megbújni Bán Beatrix, a Diána Vadászhölgy Klub vezetője Habár legdinamikusabban a fiatalok száma nő, minden korosztály örömét leli a tevékenységben, klubjuk legidősebb tagja idén tölti be 89. életévét.

Máshogy látja a New York-i professzor

Mary Zeiss Stange, a New York állami Skidmore Főiskola professzora, a Woman the Hunter (a vadász nő) című könyv szerzője úgy véli, részben gazdasági okokkal magyarázható a vadászó nők számának növekedése: a nők jövedelme magasabb, mint valaha, és egyre több olyan dologgal foglalkoznak, amely korábban főleg a férfiak birodalma volt a munkától a kikapcsolódáson át számos egyéb tevékenységig. Az íjjal vadászó nőket bemutató sikeres filmek, mint Az éhezők viadala, A hobbit vagy a Merida, a bátor, szintén népszerűvé tették ezt a szabadidős tevékenységet a nők körében.

Hogyan fogadják a férfiak a vadászó nőket?

A férfiak nem nézik ki a női vadászokat. „20 éve vadászom, egyszer sem tapasztaltam negatív megkülönböztetést azért, mert nő vagyok. Sőt, ha jelen van legalább egy nő a vadászaton, akkor a férfiak figyelmesebbek” – árulta el Bíró Gabriella.

A női vadász megfontoltabb

Egy nő kevésbé kapkod, mint egy férfi, a hölgyek általában sokkal nyugodtabbak. „A nőknél persze lehetnek fizikai korlátok egy erősebb férfihoz képest, de a megfontoltságuk, a biztonságra való maximális törekedésük kiváló vadásszá teszi őket” – mondta el a vadászkamara munkatársa.

(Forrás: vadaszideny.hu; hirado.hu; mno.hu; képek: google)