Jump to content

Galgók: felakasztásra ítélt vadászkutyák

2017. 02. 10. 18:35

A galgókat, vagyis a spanyol agarakat vadászatra használják, azonban a vadászidény végén - februárban - a feleslegessé vált állatokkal brutális módon végeznek: megkínozzák őket, majd felakasztva végzik úgy, hogy lassan, saját magukat megfojtva halnak meg. Az állatmentő szervezetek szerint a spanyol galguero ellen ugyanúgy küzdeni kell, mint a bikaviadalok ellen. Már magyar állatvédők is csatlakoztak a nemzetközi összefogáshoz, amely a galgók megmentésére jött létre.

Érthetetlen tradíció

Az agaras vadászat, a galguero Spanyolországban tradíció. Az állatvédők adatai szerint a Spanyolországban vadászatra tartott több százezer agár közül minden szezon végén több tízezertől egyszerűen megszabadulnak. „Agárversenyekre és vadászatra is tartják őket, de pár éves koruk felett már nem olyan gyorsak, így feleslegessé válnak. Értéket nem képviselnek, hiszen ösztönből vadásznak, oktatni sem kell őket, a következő idényre az újabb almokból jöhetnek helyettük a fiatal, gyors utódok” – magyarázta Karádi Bernadett állatmentő.

Futóedzésként autók után kötik a galgókat

Aktív éveik alatt is sokat közülük vernek, csak annyit kapnak enni, hogy ne haljanak éhen, a gyorsaság hajszolása közepette edzésként gyakran autók, motorok után kötik őket. Előfordul, hogy egy vadászatra használt galgót autó mögé kötöttek, így végeztettek vele futóedzést, majd amikor felbukott, tovább húzták az úton. A sérült állatot végül egy árokba dobták és sorsára hagyták.

A vadászidény végén szokás rituálisan megkínozni a szerencsétlen, feleslegessé vált egyedeket. „A legkedveltebb kivégzési módszer az úgynevezett zongorázás: az agarat felakasztják egy fára úgy, hogy a hátsó lábai leérnek a földre. Szerencsétlen állat így tipeg az életéért küzdve akár órák hosszát, amíg végül bele nem fárad, és saját magát fojtja meg. Szintén előszeretettel bevetett módszer az agarak kiszáradt kutakba dobása, szájuk kipeckelése és így sorsukra hagyása, lelövése, savval leöntése. Sokuknak eltörik a lábát vagy medencéjét, vagy „egyszerűen“ agyonverik őket” – olvasható a szervezet honlapján.

Magyar gazdát is keresnek a megmentett állatoknak

A magyar állatvédők civil összefogás keretében kapcsolódtak be a spanyol kutyák mentésébe. A Magyarországra érkező kutyák először karanténba kerülnek, kivizsgálás, oltás, ivartalanítás vár rájuk, közben elkezdődik a gazdikeresés.

A magyar állatvédő szervezet Facebook-oldalán sokan felajánlásaikkal próbálják segíteni az állatokat.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Galgók jellemzője:

Eredet
Pontos eredete nem ismert, de származása ősrégi, időszámításunk előtti VII. évszázadra tehető. Vérvonalának kialakításában az arab agár mellet az angol agár is szerepet kapott.

Testméretek és alak
Sudár, kecses alkatú. feje hosszú, keskeny, orrstopja kissé kifejezettebb a többi agárénál. Füle kicsi, félig lelógó. Farka hosszú, maga alá húzva tartja.

Marmagassága: 55-70 cm
Súlya: 14-22 kg

Nagy termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, koponyája lapos, közepesen széles, enyhe stopja van. Szeme sötétbarna, füle kicsi hátrabicsakló. Mellkasa mély, hasa felhúzott, háta egyenes. Farka hosszú, vékony, vége visszahajlik. Végtagjai egyenesek, szikárak, izmosak. Van rövid és szálkás szőrű változata is. Színe lehet vörös, fekete maszkkal, fekete, rozsdaszínű vagy csíkos, leginkább fehér jegyekkel.

Igen jó futó, agárversenyeken szerepel, de az angol agárnál valamivel lassabb.

(Forrás: vadaszideny.hu; hvg.hu; wikipedia.hu; képek: google)