Jump to content

Hogy áll a Vadászati Világkiállítás szervezése?

2017. 02. 01. 09:43



A 2021-ben megrendezésre kerülő világkiállítás épp az 50. évfordulóját ünnepli abban az évben, így igen nagy megtiszteltetés, hogy hazánk ad otthont ennek a nemzetközi rendezvénynek. A Parlamentben tartott tanácskozáson dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke ismertette az előkészítés és megvalósítás soron következő ütemeit. Emellett bemutatta a januárban kinevezett gróf Károlyi József miniszteri biztost, aki koordinálhatja majd a rendezvény előkészítését.

Az ülést megnyitva Dr. Semjén Zsolt  úgy fogalmazott: a magyar vadászattal kapcsolatos kérdések egyetlen ívet alkotnak. Így a Világkiállítás megvalósításához egy sor feladatot kellett elvégezni, amelyek alapját képezik az esemény gördülékeny megszervezésének. Ezen feladatok sorába illeszkednek az utóbbi évek eredményei: a fegyvertörvény racionalizálása, a különböző partnerségi, együttműködési megállapodások (egyebek mellett az Igazságügyi és a Földművelésügyi Minisztériummal és a természetvédő szervezetekkel), valamint a Vadászati törvény és a Vadászkamarai törvény módosítása. A közeljövőben lezárulhat az utolsó kérdés is, amely a 2021-es kiállítás előkészítéséhez kapcsolódik: az Országos Magyar Vadászkamara lehet a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum üzemeltetője vagy akár tulajdonosa is. A magyar állam az üzemeltetés költségeit három évre előre biztosíthatja majd az intézménynek.

Az eseménynek igazodnia kell a mai kor viszonyaihoz, így az elképzelések szerint a fenntartható vadászat gondolatkörére épül majd a rendezvény. Az elképzelést támogatja a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) is, amely az esemény szakmai koordinátora lesz. A szervezésben a Safari Club International (SCI) is tevékenyen részt vállal, ahogy természetesen az ágazati minisztérium valamint a vadgazdálkodás és a vadászat országos civil szervezetei és érdekképviseletei is.

A kiállítás megrendezésének előkészítéséhez dr. Semjén Zsolt és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megbízásából, miniszteri biztosként gróf Károlyi József foghat hozzá.

Balról: dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára; gróf Károlyi József; dr. Semjén Zsolt; Szabó Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője

A világkiállításon a vadgazdálkodás, vadászat, természetvédelem, mint központi téma mellett a vadászathoz kapcsolódó tevékenységek is megjelenhetnek majd: egyebek mellett a horgászat, a lovassport, az erdészet, a gasztronómia. Hangsúlyosan szerepelnek majd a művészeti ágak is, a Magyar Tudományos Akadémián pedig külön ülésszak foglalkozik majd a vadászati kultúrával illetve a vadászat és vadgazdálkodás tudománnyal való kapcsolatával.

A tervek szerint a kiállítás augusztus 20-ától október 23-áig tart majd, de egy-egy program, esemény jellegétől függően ezen időszak előtt vagy után is kezdődhet illetve végződhet. Ami a helyszíneket illeti, a programsorozat központja a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont lesz (itt 2021-ig komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók). Emellett fontos szerep jut majd az Állatkertnek, a Liget Budapest Projekt keretében addig megújuló Városligetnek, a hatvani Vadászati Múzeumnak és természetesen a kisebb, vidéki vadászati gyűjteményeknek is.

(Forrás: omvk.hu; vadaszideny.hu; kép: omvk.hu)