Jump to content

Évezredek óta segítség a vadászatban

2019. 01. 24. 19:00

A kutyák a hétköznapokban, a munkában is mellettünk lehetnek. Volt idő, amikor még a betevőnk megszerzésében, a fennmaradásban is segítettek.

A kutatók jelenlegi ismerete szerint, legalább 14 ezer évvel ezelőtt állat össze az ember-kutya kettős, és annyira jónak bizonyult együttműködésük, hogy ez a mai napig mit sem változott. Nem ismert, hogy ez az egymásra találás szándékos vagy véletlen volt, de úgy gondolják, hogy már a kezdetek kezdetén részt vett az emberrel együtt a kutya is a vadászatban.

Évezredekkel korábban az élet nem volt ilyen bőkezű hozzánk. Volt idő, amikor a gyűjtögetés, a halászat és a vadászat jelentette a fennmaradás kulcsát. Helyesbítünk, az eredményes vadászat, halászat és gyűjtögetés. A zsákmányállat egészét felhasználták, hiszen húsa élelmet biztosított, de a az agyarból, csontokból eszközöket, ékszereket készítettek, a bundával beboríthatták testüket. Ezután már a befogott vadállatokat tenyésztette az ember, és tette szelídebbé. Mára már iparággá nőtte ki magát a növénytermesztés és az állattenyésztés, de a halászat és a vadászat sem tűnt el.

Mint ismert, a vadász az erdészeti munkát is segítő, a vadállomány fennmaradásáért, az állomány egészségének megőrzésére törekszik. A vadászat nem könnyű móka még a XXI. században sem. Habár a technika mindenhová begyűrűzött, de a vadászkutyák segítsége ma is ugyanúgy elkél, mint évezredekkel ezelőtt. Ezért nem is ritka, hogy vadászkutyákkal induljanak a vadak nyomába. A kutyák embernél jóval kifinomultabb érzékszerveinek köszönhetően, korábban fedezték fel a vadak jelenlétét, és gyorsabban azonosították helyzetüket és ügyesebben tudták becserkészni a vadat. Egyszóval mindig is segítségünkre volt a kutya a vadászatok során. Először nem irányítottan, hanem ösztönösen, később pedig már jól együttműködve ejtették el az emberrel összedolgozva a prédát.

Számos régészeti lelet bizonyítja, hogy a kutyák régóta részt vesznek az ember vadászatában. Ez a lelőhelyek is bizonyítják. Vagyis, amikor a kutyák feltűntek az ember közelében, majd mellette, az apróvadak csontjának száma is megnövekedett a lelőhelyeken. Ahol kutya is élt, ott biztosra vehető, hogy segítette a vadászatot.

Habár az ember is finomíthatta vadászati eszközeit és a vadászat módját, de a kutyák gyorsabbak, ügyesebben mozognak a sűrű és ingoványos területen is. Később, az ókori időkből már feljegyzések is fennmaradtak arról, hogy hajtókutyákat alkalmaztak Rómában, Egyiptomban, Görögországban. A kultúra fejlődésével változott minden, így a vadászat is. A korszerűbb fegyverekkel könnyebb a vadakat leteríteni, messzebbre hordanak, de a vadászkutyák még most is rendkívüli segítségei a vadászoknak abban, hogy a meglőtt, de még menekülni képes vadat leterítsék, a zsákmányt felkutassák, elhozzák.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)