Jump to content

Vadetetés

2018. 12. 13. 19:00

Habár évről évre elmondható az, hogy a telek nem túl hidegek, ez mégsem jelenti azt, hogy a vadakkal nem kell törődnünk.

A vadak gyorsan hozzászoknak a könnyű élelemszerzéshez, ezért ez olyan, mint amikor a kerttulajdonosok belekezdenek a éli madáretetésbe. Ha egyszer odaszokatja valaki a madarakat, azt egészen addig kell folytatni, amíg a természetben már maguktól is találnak elegendő táplálékot.

A vadak téli etetésének fő célja, hogy az állatok képesek legyenek megőrizni jó kondíciójukat a téli időszakban is. Hiába nem fedi vastag hóréteg a hazai vidéket, mégsem találnak elegendő táplálékot az erdőkben, mint ahogy a mezőgazdasági területeken sem. A vadak tudatos etetésének éppen ez a másik célja, hogy a vadállatokat távolt tartsák a megművelt földektől.

A vadetetés nem egyszerű, hiszen mindegyik állatfaj másféle táplálékot igényel, és az sem mindegy, hogy hová helyezik ki számukra az élelmet. Az őzek például sokkal válogatósabbak, és a minőségi eledelt fogyasztják el. A vaddisznó ugyan kevésbé válogatós az étel terén, azonban számukra sokkal fontosabb az, hogy hová helyezik ki.

A szemestakarmány biztosan a vadetetés egyike, de emellett szükség van a szálas takarmányra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)