Jump to content

Vadászlesek

2018. 11. 01. 19:00

A vadászat alapvető felszerelésein túl nagyban megkönnyíthetik és is eredményesebbé tehetik a vadászati építmények.

A vadászles, vagy más néven magasles a vadászatot eredményesebbé tévő vadászati építmény. Fontos a vadak megfigyelésében, hiszen néhány méter magasról sokkal jobban szemügyre vehető az erdei élet. A magaslesek segítséget nyújthatnak a ragadozók gyérítésében is. Az emberek szagát a vad kevésbé érzi meg, mert a szél az állatok felett viszi el az emberszagot, ha a lesen tartózkodnak.

A vadászlesek lehetnek földön elhelyezett lesek és magaslesek is. A magasleseknek további fajtáit jelentik a fix, a nyitott, a zárt, a tetővel ellátott és a hordozható (mobil) lesek.

A vadászlesek fontos feltétele az, hogy a természetbe illeszkedők legyenek. Anyagában és alakjában is természet közeli legyen, valamint ha tényleg a vadászat vagy a vadak megfigyelésének eredményessége a cél, akkor előnyös, ha nem recseg-ropog a padozata.

A mobil magasleseket főleg vadkárelhárító vadászatok esetében használják. Ilyenkor az adott területen garázdálkodó vadak miatti védelem során, a vadváltók közelében helyezik ki. Nemcsak hordozható, hanem könnyen átépíthető építmények a hordozható magaslesek, amelyek közül van fának támasztható, fára építhető, négylábú változata is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com, https://flic.kr/p/7M2Zja | videó: https://www.youtube.com/watch?v=_zy6Ll5MjHA)