Jump to content

Vadászkürt hangja száll

2018. 10. 25. 19:00

A vadászat nem úri mulatság, és nem értelmetlen állatöldöklés. Etikája, szabályai vannak, komoly felkészülés és vizsgák után, valamint tapasztalat által válik vadásszá az ember. A vadászati kultúra egyre nagyobb teret hódít.

A vadászathoz pedig a vadászkürt megszólaltatása is hozzátartozik. Egyre több helyen szólalnak meg akár versenyszerűen a vadászkürtök hangja, de a vadászati rendvények megnyitása sem történhet anélkül, hogy vadászkürt hangját ne hallanánk.

Egy egyszerű rézfúvós hangszer a vadászkürt, amely szájjal, a levegő fújásával szólaltatható meg. A vadászkürt fúvókájához szorított ajkak rezgése a hangforrás, a hangokat a fújás erősségével lehet képezni. A vadászkürt billentyűk nélküli hangszer, mégis lágy dallamokat lehet kiadni vele. Öt hangot kell megszólaltatni a hangszerrel, azonban mégis nagyon szép dallamokat lehet játszani. Ahhoz azonban, hogy szépen szóljon a vadászkürt, nagyon sok gyakorlásra van szükség:

A vadászathoz számos eszköz szükséges lehet, azonban az egyik legjellegzetesebb vadászati kellék a vadászkürt. Volt idő, amikor ez a hangszer feledésbe merült, de manapság egyre gyakrabban felelevenítik ezt a vadászkelléket, hangszert.

A vadászkürtök megszólaltatása nem véletlenül történik, mindnek jelentése van.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)