Jump to content

Vadászkutyák alapidomítása

2018. 05. 17. 19:00

Nemcsak a házi kedvencként tartott kutyusok számára fontos a jólneveltség. Sőt az sokkal inkább az embert szolgálja, ha szófogadó kutyusa van, mert könnyebb az élet mindenkinek. Egy vadászkutya nem is tudná a dolgát csinálni, ha nem értené az ember parancsszavait.

Márpedig a jó vadászkutya nagyon nagy segítség a vadászatokon. Ahogy a házi kedvencként tartott kutyusok esetében fontos az általános engedelmesség, úgy a vadászaton még inkább szükség van erre. Egy vadászkutyának értenie kell a hétköznapi kutyáknak tanított vezényszavakat ugyanúgy, mint a vadászaton használtakat.

A kutyák falkaállatok, és ha az ember a falkavezér, akkor a kutya engedelmeskedni fog, azonban nem fog megérteni mindent, amire mi gondolunk. Már kölyökkutyaként fontos a következetesség, és ha valamit jól csinál a kölyök, azért járjon dicséret. Ha valamit nem jól csinál, akkor a helyes változat megmutatása következzen.

Bármilyen vadászkutyáról is legyen szó, az alapidomítás mindannyiukra ugyanúgy érvényes. Az idomítás során ismernie kell a saját nevét, és ha gazdája hívja, akkor azt hajtsa is végre. A helyhez szoktatás, az ülés, fekvés, helyben maradás is a alapokhoz tartozik. A lábnál való követés és kerülés, a parancsra történő ugatás és a tárgyak odahozatala is fontos része az idomításnak. Ezek később mind a fegyelmezett és szófogadó munkához lesznek szükségesek.

A pórázon vezetés ne okozzon gondot a vadászkutyának, de ez érvényes a házi kedvencként tartott kutyusok esetében is. Már néhány hetesen megkezdődhet a kiskutya pórázhoz szokatása.

A vadászkutyákat már kis korban hozzá kell szokatni a lövés hangjához. Ha tenyésztőtől vásárolunk vadászkutya kölyköt, akkor sok esetben már kap is a kutyus leckét. Azt kell elérni, hogy a lövés ne rémületet okozzon az ebben, hanem jó élménnyel csatolja össze. Ezt az evéssel lehet elérni és törekedni kell a fokozatosságra.

Kölyökként kell rávezetni a szagnyom követésére is. Különböző vadak testrészeit madzagon mozgatva csalogassuk a kölyköt. Vért is csepegtethetünk a nyomvonalra, és hogy a motiváció ne hagyjon alább, ha pedig eléri a nyomvonal végét, azért dicséret és jutalom járjon.

Később már az elhozást is lehet gyakorolni. Amikor a kutya felveszi a vadat, akkor kezdjünk el hátrálni felőle és hívogassuk. Ha odaér hozzánk, jutalmazzuk meg, és persze kapjon nagy dicséretet.

Ezeket magunktól is elkezdhetjük kutyánkkal gyakorolni, de a hatékony eredmény érdekében kérjük kiképző segítségét is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | pinterest.com, annabellakennels.com/képek)