Jump to content

A hivatásos vadászok rendészeti vizsgájáról

2017. 04. 25. 11:21

A közelmúltban több tagszervezet és vadászatra jogosult képviselője kereste meg az Országos Magyar Vadászkamarát a hivatásos vadászok alkalmazási feltételeivel kapcsolatban.

A Vtv. 51. § (1) bekezdése értelmében a hivatásos vadásznak – mint rendészeti feladatokat ellátó személynek – meg kell felelniük az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló jogszabályokban előírtaknak. Alább olvashatók az ezzel kapcsolatos tudnivalók.

A hivatásos vadász a hivatkozott jogszabályra tekintettel akkor jogosult – egyebek mellett – munkakörét ellátni, ha a rendészeti feladatokra vonatkozó elméleti és gyakorlati képzésen eredményesen részt vett. (Ez természetesen nem vonatkozik azon hivatásos vadászokra, akik már korábban eleget tettek ez irányú kötelezettségüknek.)

A képzés főszabályként három nap elméleti és két nap gyakorlati oktatásból áll, amelynek befejezésekor az érintettnek vizsgát kell tennie.

Ezen személyes jelenlétet igénylő 5 napos képzés ugyanakkor kiváltható azzal, ha az érintett un. e-learning oktatási rendszerben az internetre feltöltött tananyagot autodidakta módon megtanulja (ld. a lap alján). Ebben az esetben már csak két napra kell megjelennie a kijelölt intézménynél, ahol az első nap az elméleti oktatást, a második nap pedig a gyakorlati képzést szűkített formában biztosítják számára és a második nap végén vizsgát is tehet.

A képzések jelenleg az országban 6 helyen – Miskolcon, Adyligeten (Budapest), Csopakon, Dunakeszin, Szegeden és Körmenden folynak. A képzéseket a BM Vezetőképzési, Továbbképzési és Tudományszervezési Főosztálya irányítja és ellenőrzi, a megbízott vezető, Krauzer Ernő r. ezredes főosztályvezető helyettes úr bármilyen, a képzési intézménnyel vagy a képzéssel kapcsolatban felmerült problémában segítséget tud nyújtani a +36-20/234-3554 telefonszámon.

A képzésekről és vizsgákról ITT olvashat részletesen.

(Forrás: vadaszideny.hu; omvk.hu; kép: pixabay.com)