Jump to content

Hasznosak vagy sem a drónok?

2017. 02. 25. 19:21


A drónok alkalmazása a vadászatok, vadterelés során, a veszélyeztetett egyedek megfigyelésében és az erdők őrzésében igen hasznos lehet, de ha avatatlan kezekbe kerül az irányítás, jelentős kárt is okozhat. Így történt ez a napokban  Amerikában. 1500 szarvast késztetett menekülésre a magas hóban egy drón.

Dróntól ijedt meg1500 szarvas, mintegy 800 méteren át menekültek a szerkezet elől a nyugat-wyomingi nemzeti szarvaspark területén - adta hírül pénteken a helyi média.

A riadalom a szarvasok menedékéül szolgáló területen történt, ahol az agancsosok és a bölények gyakran gyűlnek össze táplálkozni az eleségből, melyet azért helyeznek ki nekik, hogy segítsék túlélni a telet.

Az idei tél különösen zord volt, több mint 90 centiméteres hóréteg alakult ki, ami minden vad számára küzdelmessé teszi az életet.

A vadak megzavarása komoly szabálysértés, akár 5000 dolláros (1,45 millió forint) bírságot is kaphat, aki elköveti.

A park szóvivője, Lori Iverson elmondta, a drón tulajdonosa 280 dolláros csekket kapott, miután egy országút mellől a pihenő szarvascsorda felé küldte a drónját. A washingtoni férfit a szarvaspark munkatársai nem nevezték meg.

Drónok pro és kontra

Néhány éve csak a science fiction filmek eleme volt a lakossági robotrepülőgép, ma pedig már néhány ezer forintért beszerezhetjük a sarki modellárusnál, vagy rendelhetünk egyet az internetről.

Felkerült az NKH Légügyi Hivatal honlapjára a Pilóta nélküli légijárművel végrehajtandó műveletek 2017 év január hó 01 napjától hatályba lépő engedélyezési eljárásáról szóló tájékoztató.

Pro

Amikor segítségünkre vannak a drónok

A hőkamerával ellátott, élőképet sugárzó, távvezérelt minikopterekkel gyakorlatilag minden, erdészeti szempontból fontos kockázati tényező kiszűrhető, a kártevő inváziótól kezdve, az elemi károkon át, egészen a falopásig. Ezt a megoldást választották Heves megyében is az ottani erdők őrzésére. Külön előny, hogy a drónok a nehezen megközelíthető ártéri erdőket is látják, így a védművek, töltések állapota is könnyedén ellenőrizhető.

Az utóbbi időben Tanzániában egyre nagyobb gondot jelent, hogy az elefántok termőföldekre törnek be. Itt letarolják vagy megeszik a termést, a feldühödött gazdák pedig nyilakkal, lándzsákkal, fegyverekkel vagy mérgezett dinnyével megölik az állatokat. Az afrikai elefántpopuláció gyors fogyásának ez az egyik legfőbb oka az orvvadászat mellett.

Korábban a vadőrök maguk álltak az elefántok útjába, és fáklyákkal, nagy zajt csapva igyekeztek a termőföldektől minél messzebb terelni őket. Ez azonban veszélyes volt a vadőrökre nézve is. A drónok elterjedése változtatott a helyzeten, hiszen kiderült, hogy az elefántok félnek a drónoktól, így azokkal jól lehet terelni az állatokat. Közben a vadőrök is biztonságban vannak, hiszen a terelődrónt el lehet irányítani egy közeli autóból is.

Fajvédelem drónok segítségével

Az orvvadászok évről évre új technikai eszközök segítségével pusztítják a ritka állatfajokat, a vadőrök alig tudnak lépést tartani velük. Az alacsony létszámú és költségvetésű parkőr szervezeteknek nagy segítséget jelentene a speciálisan az ő igényeiket figyelembe véve fejlesztett pilóta nélküli repülő.

A ritka nepáli orrszarvúkat már egyszerű, rögzített szárnyú UAV-kel követik nyomon, Afrikában pedig az elefántok biztonságára ügyelnek hasonló drónokkal. A technika szintén jól működhet a part menti, egyre ritkuló halrajok megfigyelésénél.

Kontra: Tilos a fotózás drónokkal

Kitiltotta légteréből a drónokat az amerikai Yosemite Nemzeti Park vezetősége. Döntésüket a néhány hete kiadott közleményükben azzal indokolják, hogy bár a pilóta nélküli rotoros repülőalkalmatosságok meglehetősen csendesek, az általuk csapott zaj mégis túlságosan átalakítja a természetes „hangkörnyezetet”, az apró gépek zavarhatják más látogatók „vadonélményét”, és felbolygathatják egyes állatfajok nyugodt életkörülményeit.

(Forrás: mti; hvg.hu; 444.hu; vadaszideny.hu; kép: pixabay.com)