Jump to content

A vita tárgya: melyik puskacső hossz a legjobb?

2017. 01. 31. 13:00


Sok vita alapja a vadászok körében, hogy melyik puskacső hossz az ideális. Úgy tűnhet, hogy a megfelelő puskacső hossz kiválasztása a sörétes puskánkhoz viszonylag egyszerű, azonban mégis van néhány kritérium, amit számításba kell venni.

 

Egyensúly, lendítés és kezelhetőség

Azok az emberek, akik a ’lendítéshez’ szólnak hozzá, nagy valószínűséggel zagyvaságokat fognak válaszolni, mivel a lendítés érzésből jön,” mondja Dave Miles, a Mossberg marketing igazgatója. „Egyszerűen mondva: Hosszabb, nehezebb puskacsövekkel simább a lendítés, míg a rövidebb, könnyebb puskacsövekkel jobban irányíthatunk, de ezek nem nyújtják ugyanazt a ’lendítést” vagy lendületet, mint a nehezebb puskacsövek."

A lendítést a sörétes puska súlypontjának közepe irányítja és inkább egy érzés, mint tudományos entitás,” mondja Tim Blazek, vezető tervező mérnök a Mossberg-nél. „A lendítést az alábbi tényezők kombinációja befolyásolja: puskacső hossz, puskacső körvonala, choke típusa (túlnyúló vagy süllyesztett), töltényűr anyaga, zárszerkezet típusa, agyazás és előagy sűrűsége, és sok más.

De van néhány mérhető tényező az egyensúlynál és a kezelhetőségnél. Ugyanannak a puskának, hosszabb csőnél, több súly lesz a csőtorkolatnál. Ez megváltoztatja az egyensúlyi pontot, előbbre helyezi a zárszerkezettől. Ez a súlyponteltolódás simábbá teszi a lendítést.

A szerző személyes tapasztalata az, hogy a hosszabb csövű puskák sokkal jobban kezelhetőek, de ez részben a kar hosszúsága és az agyazáson lévő kéz pozíciója miatt is lehet.

A puskacső hossznak a használattól függően kéne változnia.

"A tapasztalataim is körülménytől függenek. Amikor galambra vadászok azt tapasztaltam, hogy a találati arányom arányosan nő a cső hosszúságával a hirtelen felrepülő madaraknál. De vannak más esetek - fajdra vagy nyúlra vadászok a bozótban - akkor az extra csőhossz csak akadály, mivel gyorsan kell lőni és a bokrok nagyon megnehezítik a hosszabb puskák cipelését. A sűrű bozótnál és gyors lövéseknél a szállíthatóság jobban számít, mint az egyensúly. Azt is fontos észben tartani, hogy egy egymás alatti (bock, O/U) vagy egymás melletti csőelrendezésű sörétes puskának kisebb a teljes hosszúsága, mint egy pumpásnak vagy félautomatának ugyanannál a csőhossznál; egy félautomata puska 66 cm-es csővel szinte mindig hosszabb lesz, mint egy duplacsövű puska 71 cm-es csövekkel." - osztja meg tapasztalatait a cikk szerzője.

Lövés sebesség

A sebességet könnyebben elemezhetjük, mint az egyensúlyt és a lendítést, mivel egy chronograph-al mérhető. Blazek szerint, a 50 - 81 cm-es csöveknél - amik lefedik a vadász puskák skáláját - 5 cm-enként kb. 3 m/s növekedés van a szabvány lőszereknél, és durván 4,5 m/s 5 cm-enként a magnum lőszereknél. Tehát a különbség az 50 cm-es és a 81 cm-es cső között 18 m/s az alap lőszereknél - aligha jelentős különbség.

A cikk szerzője saját maga is ellenőrizni szerette volna a fent említett elméleti értékeket, és az alábbi eredmények jöttek ki:

Ahogy látható a sebességek nem nagyon változtak a csőhossztól függően. Tehát, ha új sörétes puskát vásárolunk, olyan hosszúságú csövet válasszunk, ami érzésre a legjobb, legkényelmesebb és természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy milyen feladatra kívánjuk használni a fegyvert.

Brad Fitzpatrick

(Forrás: vadaszideny.hu; vadaszujsag.hu; kép: google)