Jump to content

A vaddisznó vadászat praktikái

2017. 01. 09. 12:32

Mint ahogyan arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, Spanyolországban mindent bevetnek, hogy megakadályozzák az elszaporodott vaddisznók által okozott károkat. Nálunk itthon szerencsére nem ennyire súlyos a helyzet, de tény, hogy a vaddisznóvadászatnak szezonja van. Mi a sikeres vadászat titka? Milyen praktikákat alkalmazzunk, hogy sikeres legyen a vadászat?

Ismernünk kell a jószágot

A vaddisznók anatómiájának megismerése elengedhetetlen a vadászat előtt. A vaddisznók alacsonyak, a válluk magasabban van, mint a csípőjük. A bundájuk erős, és a vadkanoknak sűrű porc kabát van a válluk felett. Ennek célja a kihívók agyara elleni védelem, de páncélozott védelmet nyújt a lövedékek ellen is. A válluk rövidebb a szarvasénál, ami azt jelenti, hogy a létfontosságú szervek lejjebb helyezkednek el.

Egy vaddisznó szíve alacsonyan van a mellkasban és némileg a tüdők előtt. Amelyik lövés egy szarvasnál a tüdőbe megy, az a vaddisznó beleit találja el és a vaddisznók képesek túlélni egy ilyen sérülést. Ahhoz, hogy egy vaddisznó szívét eltaláljuk, a könyök mögé és egy kicsit fölé kell céloznunk. A tüdők magasabban vannak; ha túl magasra lövünk, a vállát találjuk el. Egyes vadászok szándékosan eltörik a vaddisznó vállát, de ez gyakran eredményezi azt, hogy az állat nem a leggyorsabban pusztul el. Egy másik lehetőség az, ha közvetlenül a füle mögé lövünk - ezt sokan javasolják, mert nem igényel akkora pontosságot, mint egy szívlövés.

Minden vadász etikus felelőssége a tiszta ölés, ezért menj biztosra és találjon célba az a lövés.

A szél iránya

A vaddisznónak a szaglása a legkiválóbb valamennyi érzékszerve közül. A vadászat során több alkalommal is ellenőrizzük a szélirányt. Ha a szél rólunk fúj a vad megjelenésének várható iránya felé, felejtsük el a zsákmányejtést. A szél irányát egyszerűen és többféle módon is meghatározhatjuk. Téli hidegben, akár a leheletünk páráját látva. Cigarettások a szálló füstből. Gyufa füstjéből. A boltban olcsón kapható buborék fújó használatával. Összemorzsolt és feldobott száraz növényi részek mozgásának irányából. Baba hintőpor vagy kukorica liszt levegőbe permetezésével.

Alkalmazz taktikát és néhány praktika sem árt

A vadászati módszerek minden országban különbözőek, de sok helyen látszólag végtelen lehetőségünk van, beleértve a cserkelő vadászatot, a csalis vadászatot és az éjszakai vadászatot spotlámpával.

A vaddisznók nem szeretik a meleget, ezért a melegebb hónapokban az első és az utolsó fénynél vadásszunk rájuk. Amikor meleg van, akkor a vízes és sáros területeken kell őket keresni. Légy tüzelésre kész.

Az amerikai íjász vadászok vörös vagy zöld fénnyel megvilágított szórókon lesik este a disznót. Mifelénk is elterjedt a fegyverlámpák elé rakható színes lencse. A fenti két színt a vaddisznó nehezen érzékeli és nyugodtabb marad a világításnál. Arra viszont figyeljünk, hogy a színes fény nem világít olyan messzire.

Mielőtt a gyalogosan a vadászterületre lépünk, érdemes a csizmánkat és a talpát illatanyaggal megfújni. Van aki gázolajat használ, de jó a horgászboltokban kapható gyümölcs (pl. szilva illatú), kukorica spray is. Fontos közömbösíteni a nyomunk emberi szagát!

Szóró óra vagy vad megfigyelő kamera segíthet abban, hogy a megfelelő időt válasszuk a vadászatra. A vaddisznók az esetek nagy részében tartják az időt a szóró felkeresésében.

A vaddisznó rendkívül intelligens, ugyanakkor hatalmas a kíváncsisága. Ez utóbbit használjuk ki. Kísérletezzünk többféle takarmány ízesítésével, erjesztésével. A disznó nagyon kedveli a savanykás illatot, amit messziről megérez. Van aki például borral erjeszti a kukoricát.

(Forrás: vadaszideny.hu; vaddisznovadaszat.hu; kép: pixabax.com)