Jump to content

Előzzük meg a halláskárosodást!

2016. 09. 22. 20:25

A vadász legfontosabb fegyvere a füle. Ne szégyelljünk füldugót használni, ha vadászni indulunk. A csengő-sípoló fül már intő jel, arra hívja fel a figyelmet, hogy ideje lenne foglalkozni a hallásvédelemmel.

A viasz, szilikon, szivacs füldugók nem elégségesek a halláskárosodás meglelőzéséhez, bár némileg tompítják a zajt. Az akusztikus szűrővel ellátott füldugók már jobb védelmet nyújtanak, hiszen megszűrik a legérzékenyebb frekvenciákat.

A hallójárat lenyomata alapján készíttethetünk akusztikus szűrős füldugót szilikon vagy akrilát anyagból. Ezek átlagosan 30 dB-lel csökkentik a zajt, de megbirkóznak a 60 dB-es vagy akár 120 dB-es zajszint csökkentésével is. Több évig használhatóak.

A vadászok már hozzájuthatnak olyan készülékekhez, melyek egyrészt a hangos zajok tompításával védik  a hallást, másrészt felerősítik a természet halk hangjait. Így a vadászok képesek lesznek meghallani az ágak zörrenését. Ezek a készülékek kényelmesek, erős, elasztikus, UV-álló anyagból készülnek, és nem akadályozzák az embert lövés közben.

Védjük hallásunkat, előzzük meg a károsodást!

(Forrás: vadaszideny.hu; vadaszujsag.hu / Kép forrása: pixabay.com)