Jump to content

Vadászvizsga kisokos - 1. rész

2016. 05. 05. 08:58

A vadászvizsgával kapcsolatos tudnivalókat a vidékfejlesztési miniszter a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról és a vadászvizsgáról szóló 126/2013. (XII. 17.) VM rendeletben tette közzé. A jogszabály mindazokra vonatkozik, akik lőfegyverrel, vadászíjjal, esetleg ragadozó madárral szeretnének vadászni.

Ki tehet vadászvizsgát?

Vadászvizsgát az a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és nem magyar állampolgár tehet, aki a 17. életévét betöltötte és részt vett vadászvizsgát megelőző kötelező tanfolyamon. (A regisztrált tanfolyamszervezők listája megtalálható a NÉBIH, az OMVK központi és területi szervezetei honlapján.)

A tanfolyam elvégzéséről a jelölt igazolást kap. Az igazolás birtokában a jelölt két éven belül bármikor jelentkezhet vizsgára.

Vadászvizsgát kizárólag magyar nyelven lehet tenni.

Hol lehet jelentkezni vadászvizsgára?

Vadászvizsgára jelentkezni az OMVK bármely területi szervezeténél lehet. A vadászvizsga az OMVK azon területi szervezeténél tehető le, ahova a vizsgázó a jelentkezését benyújtotta.

Vadászíjászatra, vagy ragadozó madárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsgára jelentkezni csak a vadászvizsga bizonyítvány, vagy a már megszerzett vadászjegy birtokában lehet az OMVK Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezeténél.

Vadászíjász kiegészítő vizsgát az OMVK Fővárosi és Pest megyei területi szervezete évente legalább két alkalommal tart az általa kijelölt helyszínen.

Ragadozó madárral való vadászatra feljogosító kiegészítő gyakorlati vizsgát szeptember 1 és december 31 között szerveznek. A ragadozó madárral való vadászatra feljogosító gyakorlati vizsgára jelentkezőknek a védett állatfajok védelmére, tartására, bemutatására és hasznosítására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII.23.) Korm. rendeletben előírt, a ragadozó madárral való vadászatra jogosító természetvédelmi vizsgával kell rendelkezniük.


Folytatjuk.

Forrás: omvk.hu (Országos Magyar Vadászkamara)
Kép forrása: flickr.com