Jump to content

Céklás-vörösboros szarvasragu recept

2017. 09. 01. 15:47

Nem hagyományos vadételről van szó, érdemes kipróbálni a most ajánlott receptet, hiszen mem csak ízletes, de egészséges is, a cégklának pedig hamarosan szezonja lesz.

Hozzávalók / 4 adag

  • 50 dkg szarvascomb
  • 50 dkg cékla
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2.5 dl vörösbor (száraz)
  • 3 csapott ek finomliszt
  • 1 teáskanál rozmaring (őrölt)
  • 2 ek áfonyadzsem
  • 1 dl víz
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 1 teáskanál fekete bors (őrölt)
  • só ízlés szerint

Elkészítés

A szarvascombot felkockázzuk kb. 2x2 cm-es darabokra. Sózzuk, borsozzuk ezeket, és megszórjuk liszttel. Összeforgatjuk az egészet, hogy minden oldalát érje a liszt a húsoknak.

Egy magas falú edénybe 4 ek. olívaolajat öntünk, és a lisztezett húsokat megpirítjuk annyira, hogy egy kis barna kérget kapjanak.

Megtisztítjuk a zöldségeket. Ezután a vöröshagymát felaprítjuk, a céklát felkockázzuk, a fokhagymát felkarikázzuk, és a húshoz adjuk.

Megszórjuk az egészet kakukkfűvel, még egy kis sóval és őrölt borssal. Továbbá 2 evőkanál áfonyalekvárt is hozzákeverünk. Végül felöntjük 2,5 dl száraz vörösborral és 1 dl vízzel.

Lefedve alacsony lángon 90 percig főzzük. Amikor a hús már omlós, a cékla puha és a szaft már sűrűvé válik, akkor lehúzzuk a tűzről. Melegen tálaljuk a hagyományos vonal kedvelőinek tört burgonyával, az új ízekre vágyóknak kuszkusszal.

(Forrás: kép forrása: nosalty.hu)