Jump to content

Nyúl tepsiben sütve, fűszeres sült almával

2017. 08. 12. 10:26

A pácolás miatt igaz ugyan, hogy egy éjszakát állnia kell a nyúlhúsnak, de ezt leszámítva egy gyors és könnyű recept, nem beszélve arról, hogy a nyúlhús igazán egészséges és a sült almától lesz igazán különöleges és pikáns ez a fogás.

Hozzávalók

  • 1 db nyúl (egész, megnyúzva, kizsigerelve)
  • 4 db alma
  • 3 db vöröshagyma (nagyobb)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej fokhagyma
  • őrölt bors
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1-2 szál rozmaring
  • 1-2 szál kakukkfű
  • pár zsályalevél

Elkészítés

A megtisztított, hasánál szétnyitott nyúl húsát megtűzdeljük fokhagyma gerezdekkel. Mindegyik húsos részbe kerüljön belőle, a combokra, a gerinc mellé. Ezután kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk, majd hűtőbe tesszük egy egész éjszakára.

Másnap a nyúl húsát beolajozzuk, és bedörzsöljük a felaprított zöldfűszerek keverékével. Az almákat kettévágjuk, a magházukat eltávolítjuk, a hagymákat megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk, majd a tepsi aljára terített hagymakarikákra fektetjük.

Erre tesszük a nyulat, mellé a félbevágott almákat héjával felfelé, és a tepsit alufóliával borítva sütőbe tesszük. Egy órán keresztül sütjük (180 fokon) fólia alatt, majd a fóliát levéve, a közben felszaporodott lével meglocsoljuk a nyulat. Rövid ideig még sütjük fólia nélkül, és mikor porhanyósra sült a nyúlhús, tálalható.

Az alma, amiben megjelent az összes fűszer, a füstölt szalonna íze, valamint a sült hagyma is, kitűnő köretként funkcionál, de készíthetünk mellé petrezselymes rizst, valamint tört krumplit is.

(Forrás: vadaszideny.hu; mindmegette.hu)