Jump to content

Szarvasgerinc diókéregben sütve céklapürével és vörösboros céklaraguval recept

2017. 04. 20. 18:14

A Bocuse d’Or 2016-os magyarországi döntő egyik fő alapanyaga volt a gímszarvas borjú gerinc. Ennek felhasználásával ajánlunk egy receptet, amely a hétvégi ebéd vagy vacsora fő fogása lehet.

Hozzávalók / 4 adag

A húshoz

  • 60 dkg szarvashús (szarvasgerinc)
  • 2 szál kakukkfű
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint (tengeri só)

A diókéreghez

  • 10 dkg dió (darált)
  • 10 dkg rozskenyér (2 szelet magvas barna kenyér)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 dkg vaj

A céklapüréhez

  • 2 közepes db cékla
  • só ízlés szerint
  • 1 ek olívaolaj

A raguhoz

  • 2 közepes db cékla
  • só ízlés szerint
  • 1 ek olívaolaj (sütéshez)
  • 1 ek nádcukor
  • 1 dl vörösborecet
  • 2 dl vörösbor (cabernet franc)
  • 3 dkg vaj

Elkészítés

Cékla előkészítése

A céklák (4 db) két végét levágjuk, megsózzuk és pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, majd szorosan fóliába csomagoljuk.
160 fokra előmelegített sütőben kb. másfél óra alatt készre sütjük. A cékla akkor jó, ha a villa vagy kés hegye már beleszalad, de nem csúszik le róla. A fóliában hagyjuk 15 percig, majd kicsomagoljuk és meghámozzuk.

A céklapüréhez

Két darabot nagyobb kockákba vágunk, és turmixgépben vagy botturmixszal simára pürésítjük. Szükség esetén sózzuk, és egy kevés olívaolajat adunk hozzá. Melegen tartjuk tálalásig.

A raguhoz

A raguhoz a másik két céklát apró, 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk. A bort, a cukrot, az ecetet és egy csipet sót felfőzzük, majd az egyharmadára forraljuk vissza.
Tálalás előtt a cékladarabkákkal felmelegítjük, és a tűzről lehúzva elkeverjük benne a kockára vágott hideg vajat.

A diókérges húshoz

A lehártyázott, megtisztított szarvasgerincet megsózzuk. Serpenyőben a vajat és az olívaolajat felmelegítjük. Beletesszük először a kakukkfüvet, hogy átadja az ízét, majd körbesütjük mellette a szarvasgerincet, hogy mindenhol kérget kapjon. Ezután rácsra tesszük, és 10 percig pihentetjük.

A magvas kenyeret felkockázzuk, és aprítógépben összetörjük, összekeverjük a darált dióval, finomra vágott petrezselyemmel és vajjal. Ezzel a masszával beburkoljuk a szarvasgerincet, és 180 fokos sütőben 8 percig sütjük.

Sütési hőfok: 180°C

(Forrás: kép forrása: nosalty.hu)