Hozzávalók / 10 adag:
- 800 g szarvashús (szarvaskaraj)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek almaecet
- 3 ek olívaolaj
- 50 g vaj
- 300 g madársaláta
- 100 g paradicsom
- 100 g reszelt alma
- 150 g reszelt sárgarépa
- 150 g reszelt zeller
- 50 g vöröshagyma
- 100 ml almalé
- 80 g barna cukor
- 150 g áfonya
- 20 szelet bagett
Elkészítés:
A csontozott vadkarajt felszeleteljük (40 g/db) sózzuk, borsozzuk. Hevített olívaolajban mindkét oldalát erős lángon kérgesre sütjük kb. 1,5 perc/oldal, és félretéve fólia alatt pihentetjük.
A már használt serpenyőbe 1 ek barna cukrot karamellizálunk, és hozzáadjuk a reszelt zöldségeket. Kevés vajat hozzáadva sóval, borssal üvegesre pirítjuk, majd 2 cm vastagra szeletelt bagettekre halmozzuk. Enyhén rálapítjuk a kenyerekre, és 200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Egy kis forralóban a maradék cukrunkat az almalével sziruppá főzzük, és tűzről levéve belerakjuk az áfonyákat, és hagyjuk, hogy átjárja a cukros szirup.
A paradicsomot és a hagymát vékony szeletekre vágjuk, majd tálba téve hozzáadjuk a tisztított, mosott madárbegysalátát. Olajból ecetből készítünk egy vinaigrettet (salátaöntetet), majd átforgatjuk benne a salátát.
Tálaláskor tányér közepére tesszük a zöldséges pirítósokat, és betakarjuk 2 szelet hússal. Köré halmozzuk a marinált salátát, majd a szirupban áztatott áfonyával és a pirosas színű sziruppal dekoráljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeveréses