- 50 dkg darált vaddisznó comb vagy lapocka
- 2 ek libazsír
- 50 dkg szarvacska tészta vagy rövid makaróni
- 25 dkg cukkini
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg zöldborsó
- 3 db pritamin paprika
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl paradicsom sűrítmény
- 1 l húsleves
- 1 ek provence-i fűszerkeverék
- só, bors
A felhevített libazsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a darált vaddisznóhúst, amit gyakori keverés mellett szintén a zsírjára pirítunk. Ekkor fűszerezzük sóval, borssal, provence-i fűszerkeverékkel és adjuk hozzá a paradicsom sűrítményt, valamint a zöldborsót, és a kockára vágott sárgarépát. Néhány perccel később hozzáadhatjuk a tésztát is, majd öntsük fel a ragut a húslevessel, és fedő alatt, mérsékelt lángon hagyjuk, hogy a tészta félkészre puhuljon.
Végül adjuk hozzá a kimagozott és kockára vágott cukkinit, illetve pritaminpaprikát is, amivel készre pároljuk a ragut. Tálalás előtt ellenőrizzük még a só mennyiségét, mivel a tészta és a zöldségek általában felszívják azt. Ízlés szerint érlelt kecskesajttal, parmezánnal is megszórhatjuk a tetejét.
Borajánló:
Soproni kékfrankos sillert vagy egy üde tokaji házasítást igyunk hozzá.
(Kapalló G. Gyula)