- 1 kg darált szarvaslapocka
- 1 csokor friss, aprított bazsalikom
- 2 db tojás
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 fej lilahagyma reszelve vagy apróra vágva
- 2 ek osztrigaszósz, vagy 1 ek szardellapaszta (elhagyható)
- 1 ek csípős paprika krém vagy 1 tk chili pehely
- 1 tk morzsolt majoránna
- 2 db kimagozott, apróra vágott paradicsom
- 2 dl zsemlemorzsa
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- a sütéshez olaj
A szépen lehártyázott, megtisztított szarvaslapockát finomra daráljuk, majd összekeverjük előbb a száraz, aztán pedig a nedves fűszerekkel és hagymafélékkel, valamint az aprított bazsalikommal (a sóval csinyján bánjunk, mert mind az osztriga szósz, mind pedig a csípős paprika krém eléggé sós szokott lenni).
Ezután a húspéphez keverjük hozzá a tejszínnel elhabart tojásokat és a zsemlemorzsa hozzáadásával alakítsuk ki a vagdalt formázható állagát. Vizes kézzel formázzunk belőle golflabda nagyságú golyókat és forró olajban süssük őket aranysárgára. Melegen tetszőleges körettel főételként adhatjuk asztalra, de hidegen, különböző szószokkal, vendégváró- vagy előételként is szolgálhat.
Borajánló:
Kadarkát vagy egyéb fűszeres, vékonyabb testű vörösborokat ajánlok hozzá fogyasztani.
(Kapalló G. Gyula)