Jump to content

Fácánmell parmezánnal és sonkával töltve recept

2017. 02. 04. 08:08

A fácán mell része nagyon finom, kiváló minőségű hús, nagyon jól illenek hozzá a gyümölcsök, pl. a hirtelen vajon pirított mézes fahéjas körte, alma, vagy birsalma. A fácán többi részéből - hogy ne vesszen kárba - a legjobb húsleves készíthető.

Hozzávalók / 5 adag

  • 50 dkg fácánhús (fácánmell, egész)
  • 15 dkg parmezán sajt (frissen reszelt vagy más aromás sajt)
  • 10 dkg bacon (kétszer annyi szelet, ahány filénk van)
  • 1 db tojás
  • 3 ek főzőtejszín
  • 1 csipet szerecsendió (reszelt)
  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint (nálam rozmaringos)
  • bors ízlés szerint
  • 3 dl napraforgó olaj

Elkészítés

A fácán melleket, kifilézzük. A mellcsont mentén finoman bevágjuk a húst, a bőrt lehúzzuk és a mellfilét lassan óvatosan lehúzzuk a csontról. (A fácánhús állaga nagyon hasonlít a csirkéjére, csak egy picikét szárazabb, és sokkal finomabb, ugyanakkora filéket kapunk, mint egy jércénél. Mindegyik filét egy éles késsel vízszintesen ketté vágjuk, így egy fele olyan vastag mellfilét kapunk.)

A felezett filéket kiklopfoljuk óvatosan, hogy vékony felületet kapjunk.

Sózzuk, borsozzuk, ráfektetjük a méretre vágott sonkát vagy bacont. A sonka tetejére középtájon, a reszelt sajtból egy evőkanálnyi mennyiséget teszünk, és jól összenyomjuk.

Ferdén feltekerjük, és 4 percre hűtőbe rakjuk. Közben előkészítjük a panírhoz a hozzávalókat.

A tojást felverjük, esetleg egy kis kb. 0,3 cl tejszínnel hígíthatjuk, majd belereszeljük a szerecsendiót, és egy csipet sóval ízesítjük.

A filéket kivesszük a hűtőből, és az ismert módon, lisztbe, tojásba és végül morzsába forgatjuk.
Közepesen forró olajban minden oldalát szép pirosra sütjük, kétszer fordítunk rajta.  Akkor van kész, amikor a sajt megjelenik a panír kis résein.

Nem kell nagyon megsütni, így a mell szaftos marad és ízletes. Panírozásnál a nyílásokat fedjük be a panírral, de a sajtnak nem lesz ideje kifolyni, mivel a fácánmell nagyon hamar átsül.

(Forrás: kép forrása: nosalty.hu)