Jump to content

Szarvasgerinc sütőtökpürével

2016. 12. 11. 09:27

Ha még nem döntötte el, hogy mi kerüljön hétvégén az asztalra, ezzel a főétellel leveheti a családot a lábáról.

Hozzávalók

  • 3 ek vaj
  • 4 tk cukor + a gesztenyéhez
  • friss gyömbér
  • 40 dkg sütőtök (felkockázva)
  • 4 dl vadalaplé (üveges vagy házi)
  • 1,5 dl vadmártás (üveges vagy tasakos; pl. Lacroix)
  • 60 dkg szarvasgerinc (kicsontozott)
  • 2 ek olaj
  • 1 marék gesztenye (hámozott főtt)
  • 4 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú, reszelve)
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Egy fazékban felhevítünk 2 ek vajat. Nagy lángon megfuttatjuk rajta a cukorral megszórt gyömbért és sütőtököt, majd apránként felöntjük 1,5 dl vízzel, és közepes tűzön, időnként megkeverve puhára pároljuk.

Közben a vadalaplét a felére beforraljuk. Hozzáöntjük a vadmártást, egyet forralunk rajta, majd melegen tartjuk.

A megmosott, leszárított húst enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és a serpenyőben felhevített 2 ek olajon körbepirítjuk. Ezután áttesszük egy sütőtálba vagy tepsibe, és a 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 6-8 percig.

A gyömbéres tököt a fazékban botmixerrel pürésítjük, majd megsózzuk, megborsozzuk, és melegen tartjuk. A gesztenyét 1 ek felforrósított vajra dobjuk, meghintjük egy kevés cukorral, valamint 1 csipet sóval, és karamellizáljuk.

A sütőből kivett húst kb. 5 perc pihentetés után vastagabb szeletekre vágjuk. A mártást felforraljuk, és habverővel belekeverjük a reszelt csokoládét. A sütőtökpürét adagonként tányérokra halmozzuk. Minden halomra ráültetünk egy darab húst, és fényezett gesztenyével megkoronázzuk. A mártással díszítve kínáljuk.

(Forrás: mindmegette.hu; vadaszideny.hu; kép: mindmegette.hu)