Hozzávalók
- 3 ek vaj
- 4 tk cukor + a gesztenyéhez
- friss gyömbér
- 40 dkg sütőtök (felkockázva)
- 4 dl vadalaplé (üveges vagy házi)
- 1,5 dl vadmártás (üveges vagy tasakos; pl. Lacroix)
- 60 dkg szarvasgerinc (kicsontozott)
- 2 ek olaj
- 1 marék gesztenye (hámozott főtt)
- 4 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú, reszelve)
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés
Egy fazékban felhevítünk 2 ek vajat. Nagy lángon megfuttatjuk rajta a cukorral megszórt gyömbért és sütőtököt, majd apránként felöntjük 1,5 dl vízzel, és közepes tűzön, időnként megkeverve puhára pároljuk.
Közben a vadalaplét a felére beforraljuk. Hozzáöntjük a vadmártást, egyet forralunk rajta, majd melegen tartjuk.
A megmosott, leszárított húst enyhén megsózzuk, megborsozzuk, és a serpenyőben felhevített 2 ek olajon körbepirítjuk. Ezután áttesszük egy sütőtálba vagy tepsibe, és a 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 6-8 percig.
A gyömbéres tököt a fazékban botmixerrel pürésítjük, majd megsózzuk, megborsozzuk, és melegen tartjuk. A gesztenyét 1 ek felforrósított vajra dobjuk, meghintjük egy kevés cukorral, valamint 1 csipet sóval, és karamellizáljuk.
A sütőből kivett húst kb. 5 perc pihentetés után vastagabb szeletekre vágjuk. A mártást felforraljuk, és habverővel belekeverjük a reszelt csokoládét. A sütőtökpürét adagonként tányérokra halmozzuk. Minden halomra ráültetünk egy darab húst, és fényezett gesztenyével megkoronázzuk. A mártással díszítve kínáljuk.