Jump to content

Vadak a pácban

2019. 07. 04. 19:00

A vadhús nemcsak fenséges lakoma alapját jelentheti, hanem az egészségünket is szolgálhatja, mégis keveset fogyasztunk.

A vadas receptek pedig segítenek abban, hogyan kell a vadhúst elkészíteni. Az biztos, hogy a megfelelő pácolás a titka annak, hogy siker legyen a vége.

A pácok többfélék lehetnek. Nemcsak a hús nagyságától függően, de annak fajtájától is függ, hogy milyen vadhoz milyen pác illik.

Az olajos pácok leginkább a szárnyas vadak, a vaddisznó és a fiatal őzhöz használatosak, amelynek alapját az őrölt, vagy feldarabolt szárított fűszerek, zöldfűszerek, a megfelelő mennyiségű só és persze az olaj (étolaj, de inkább olívaolaj) adja. 1-2 napos, hűtőben történő pácolással érhetjük el a kívánt eredményt.

A nagyobb hús, úgymint a vaddisznó, a szarvas comb vagy a gerinc pácolásához a vizes pácok a legjobbak. A megfelelő mennyiségű vízbe egész fekete bors, babérlevél, apróra darabolt vöröshagyma, sárgarépa és fehérrépa kerül, szükség van még borókabogyóra és ecettel, vagy akár citromlével tovább ízesítjük. Közel 20 perces főzés után hűvös helyen kell pihentetni a vadhúst, hadd járják át az ízek a húst.

Nem mindegyik vadhúst kell napokon át érlelni. A fácán pácolására kiválóan alkalmas a tejfölös vagy joghurtos pác. A húsokat megsózzuk, majd a natúr joghurtot, tejfölt vagy tejszínt préselt fokhagymával kell dúsítani, és a húst lefedni. Az így ellepett húsnak két órán át pihennie kell a pác alatt. A mustáros pác is hasonló idő alatt fejti ki hatását, de akár egy napig is érlelődni lehet benne a húsoknak. A feldarabolt, kisebb szelet húsoknál kiválóan alkalmazható gyorspác, amelyhez a mustáron kívül friss zöldfűszerekre van szükség.

Még ennél is gyorsabb megoldást adhatnak a száraz pácok, de ez inkább csak ízesítés és főleg a fiatal vadak húsénak elkészítéséhez ajánlott.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)