Jump to content

Pikáns vadnyúl aszalt szilvával

2019. 04. 11. 19:00

Húsvét közeledtével terítékre kerülhet a nyúl, de a legtöbb magyar család esetében ez csokoládé nyuszi formájában nyilvánul meg.

A vadhúsok fogyasztása eleve csekély a magyarok között, így a nyúlhús fogyasztása sem az erősségünk. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hazánkban alig ismert étel a nyúl. Habár vannak, akik foglalkoznak a házinyúl tenyésztésével, de az aranyos állatokat kevesen képzeljük a bográcsba, fazékba, tepsibe.

A vadnyúl is nyúl, de talán az ember szívéhez kevésbé áll közel, ennek ellenére a vadnyúl húsát sem fogyasztja nagyobb előszeretettel a magyar.

Kétségtelen, hogy a vadnyúl húsa nagyobb előkészítést igényel, mert inas, hártyás, és még nem elég, hogy meg kell küzdeni a hússal, olykor tűhegyes csontokkal is.

Az aszalt szilvával tálalt vadnyúl igazán jó választás lehet. Ehhez szükség lesz 1,4 kg kicsontozott vadnyúlhúsra.

A hús előkészítése idejével egyidejűleg felrakhatunk egy lábasnyi vizet forrni, amibe kerüljön só, babérlevél, némi csípős paprika. A csontról levágott húst azonnal a forró vízbe dobhatjuk. A húsmennyiség egy része a tiszta húst fogja adni, a többi pedig alapléként fog szolgálni. A tisztított húst kiszedhetjük, mert ezt még sütni is fogjuk, az alaplét pedig még legalább 30 percig főzni érdemes.

Amíg a sütni való nyúlhúst előkészítjük, addig a sütőt is előmelegíthetjük. A hőálló tálat mangalicazsírral kenjünk ki, két kisebb fej megtisztított és karikára szeletelt vöröshagymát és négy gerezd fokhagymát fektessünk az edénybe, erre az ágyra feküdhet a darabokra tépdesett zsálya, majd a nyúlhús. Sózzuk, borsozzuk, és legvégül kakukkfűvel hintjük meg. Most lesz szerepe az alaplének, ugyanis annyit kell ráengedni abból, hogy a húst éppen ellepje. Kerülhet rá még babérlevél és paprika, lefedve legalább két órát a sütőben kerülhet a nyúlhús. Ha letelt a két óra, ráönthetjük az 1 dl vörösbort és hozzáadjuk a 10 dekányi aszalt szilvát is és már fedés nélkül kerülhet vissza a sütőbe. Egy óra elteltével kellemesen csípős, ízletes nyúlhúshoz juthatunk, és az alaplé a többi hozzávalóval összesűrűsödve fogad.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)