Jump to content

A vadhúsok fűszerezésének titka

2019. 01. 03. 19:00

A vadhúshoz jutás ma már sokkal egyszerűbb, mint elődeink életében volt. Bármennyire is egészséges, csak kevesek asztalára kerül a vadhúsból. Elkészítésükre igaz, hogy bonyolultabb.

Ha elfogni, lenyúzni már nem is nekünk kell, az elkészítése még várhat ránk. Ha arra döntünk, hogy vadból készült ételt szeretnénk fogyasztani, az az egészségünk javára is válhat. Sőt még a diétába is bátran beilleszthető. A vadhús ugyanis könnyebben emészthető.

Fontos a minőségi alapanyag beszerzése, azonban a friss vadhúst azonnal nem lehet feldolgozni. Megbízható forrásból szabad beszerezni a vadhúst és azt már érlelve kell vásárolni akkor, ha azonnal szeretnénk elkészíteni. Vagyis spontán vadhúsfőzés nem eszközölhető. A vadhúsok előkészítése ugyanis napokat vehet igénybe.

Vaddisznó esetében a páclé elkészítéséhez víz szükséges. Lehet csak víz, azonban egy részét pótolhatjuk vörösborral is. Kerüljön a páclébe vegyes zöldség, szeletelt hagyma, bors és kakukkfű. Annyi páclé szükséges, amely ellepi a húst, és forgatással segítsük, hogy a páclé mindenhol átjárja.

A bőrében már érlelt vadhúst még pácolni is szükséges, amely szintén napokba telhet. Nyúl, szarvas és őz esetében 1-2 napos páclében való ázás javasolt. Annyi vizet kell főzni, amely ellepi a húst. A vadhúst nem szabad beletenni. A forrásban lévő vízhez kerüljön szeletelt hagyma, egy evőkanálnyi ecet literenként, vegyes, felaprított zöldségek. Amikor kész a páclé, belekerülhet a pácolandó hús. Lepje el a pác, és néhányszor meg is kell forgatni a húst.

A pácolás után sem ér véget a dolgunk, hiszen a húst eztán lehet fűszerezni és megfelelő módon elkészíteni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)