Jump to content

Vadnyúl hús kedvcsináló

2018. 11. 15. 19:00

Szakadjunk ki a mesevilágból és távolodjunk el a Kockásfülű nyúl alakjától. Tetszik vagy sem, az apróvadnak számító vadnyúl húsa emberi fogyasztásra alkalmas. Ha pedig így van, akkor fogyasztjuk is.

Az édes, piszeorrú, hosszúfülű nyuszi húsa ugyanis nagyon egészséges, pláne a vadnyulak húsa. Mielőtt azonban szánkba vehetnénk a nyúlhúst, azt érlelni szükséges. Az elejtett nyulat szőrében érlelik a zsigerek eltávolítása után. Ez a folyamat 1-4 napot vehet igénybe attól függően, hogy milyenek az időjárási viszonyok. Csak ezután kezdenek neki a szőrös bőr és a hártyák eltávolításának, valamint a hús feldarabolásának.

Arról már esett említés, hogy a vadnyúl húsa igen egészséges, ugyanis amíg fehérjetartalma igen magas, addig zsírtartalma alacsony. A fiatalabb, süldő nyulak húsa lazább rostú, így sütésre inkább alkalmas. Az idősebb állatból készülő ételhez a nyúl húsát párolni szükséges, mert annak húsa is keményebb. A vadnyúl húsának fogyasztása abszolút belefér a kímélő étrendbe.

Nyulat már az ókori világban is fogyasztottak. Ha eddig nem tartoztál a nyúlhús fogyasztók közé, tulajdonképpen az egyik legegészségesebb húsfajtától fosztottad meg magad. Nemcsak te lehetsz ezzel így, hanem jellemző hazánkra, ugyanis bármennyire is sok magyar nyúltermelő létezik, a nyúlhús fogyasztásában egyáltalán nem mutatkozik meg. Még a tenyésztett fajtából is keveset fogyasztunk, nemhogy a vadon élő nyúl húsából.

A vadnyúlból változatos ételek készíthetők: leves, pörkölt, paprikás, vadas. Most már csak tőlünk függ, hogy fogyasztjuk-e. De miért a vadnyúl húsa a legegészségesebb? Mert a természetben szabadon élő állatok húsa több tulajdonságban eltér a háziasított, tenyésztett nyúlhústól. Ez következik abból, hogy a vadnyulak szabadban, mesterséges takarmányoktól mentesen élnek. A vadhús alapjában véve magasabb mennyiségű nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. A vadnyúl húsa a vadhúsra jellemző karakteres ízvilágot képviseli, amely az ízadó kivonatanyagoknak köszönhető.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)