Jump to content

A vadhús előnyei

2018. 07. 12. 19:00

A magyar gasztronómiába nemcsak a haszonállatként, húsáért, tejéért tartott állatokból készült ételeket jelenti, hanem a vadhúsból készült fogásokat is. Sokan óvakodnak a vadhús fogyasztásától, pedig nem kellene.

Mint minden hús, a vadhús is zsírból és fehérjéből áll. Ebben az esetben azonban a fehérjeállomány sokkal nagyobb százalékú, mint esetleg más, megszokott húsok esetében. Éppen ez az arány az, ami miatt érdemes vadhúst fogyasztani. A sovány fehérje laktató ugyan, de stimulálja az anyagcserét, a vadhúsok fogyasztásával elkerülhető a hízás. Egészen más ízvilága van a vadhúsoknak, és ez a gazdagság csak színesebbé teheti étkezéseinket.

A legtöbb magyar családban csak ritkán fogyasztanak vadhúsból készült ételeket, amelynek oka főleg az, hogy a ház körül tenyésztett állatok húsa még akkor is sokkal könnyebben beszerezhető, ha mi magunk nem tartunk haszonállatot. Bármelyik élelmiszerboltban hozzájuthatunk marha, sertés, pulyka vagy csirkehúshoz, de a vadhús beszerzésére kisebb esély van. A nagyobb piacokon, az erre szakosodott üzletekben kell körülnézni, vagy ha van az ismerőseink között van vadász, tőle kell érdeklődni. Mindenképp ellenőrzött helyről érdemes beszerezni a vadhúst, ám az tény, hogy jóval drágább. Csak a vadhús ára tud hátránya lenni, semmi más.

A természetben élő vadak táplálkozása teljesen természetes. A környezetben található növények fogyasztása mellett nagyon sokat mozognak, állandóan a szabadban vannak, így a húsuk is sokkal zsírszegényebb, gazdagabb rostban, ezért jóval keményebb is, mint az általunk tenyésztett állatoké, azonban a vadhús előkészítése is több időt igényel ahhoz, hogy finom, omlóssá váljon.

Mielőtt bárki elé kerülne a vadhús, az állat elejtése után néhány napig tollában vagy bőrében hagyják a húst pihenni, mert így puhulnak az izomrostok, amelyet azután megfelelő pácolással érlelhetünk konyhakésszé. Csak ezután jöhet szóba a hús főzése vagy sütése.

A vadállatok húsa a legjobb minőségű, hiszen takarmányozása teljesen természetes, életminősége kiváló, mindenféle antibiotikumtól, gyógyszertől, hormonkészítménytől mentes. A vadhús olyan kevés kalóriát tartalmaz, mint a soványabb halhús.

Csináljuk a kedvet és az étvágyat. Így készítsd el az őzgerincet:

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: jesspryles.com, cleverlysimple.com | videó: youtube.com)