Jump to content

Szarvasbélszín gyümölcsmártással

2017. 11. 26. 15:53

Akár a karácsonyi asztalra is felkerülhet, de egy hétvégi ebédnek vagy vacsorának is beillik a most ajánlott recept, amelyhez jó étvágyat kívánunk.

Hozzávalók / 4 adag

A húshoz

  • 1 kg szarvasbélszín
  • 2 szál petrezselyem
  • 2 db sárgarépa
  • 1 kis db zeller
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 8 db borókabogyó
  • 1 ek koriander
  • 2 kávéskanál só
  • 1 ek négyszínű bors
  • 20 dkg bacon (szeletelt)

A mártáshoz

  • 2 ek cukor
  • 25 dkg aszalt szilva (magozott)
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db narancs
  • 1 db alma
  • 1 üveg körtebefőtt
  • 50 dkg őszibarack konzerv (vagy befőtt, sárga húsú)
  • 1 dl konyak
  • 5 dl vörösbor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kk fahéj (őrölt)
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő

A rizshez

  • 50 dkg rizs
  • 2 kávéskanál só
  • 1 db babérlevél

Elkészítés

Elkészítjük a páclevet az alábbiak szerint: a zöldségféléket kockára szeljük, s fedő alatt néhány percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, koriandert és borókabogyót. Készre főzzük. Leszűrjük, s léhez hozzáadjuk az ecetet. Ezután lehűtjük, majd beletesszük a bélszínt. 3 napig pácoljuk.

Miután kivesszük a bélszínt a pácléból, egy tésztaszűrőbe helyezzük, hogy a felesleges páclé lecsepegjen. A szilvát 1 óra hosszat áztatjuk a konyakban, a mazsolát 1/2 dl vörösborban.

A bélszínt felszúrjuk, s a nyílást megtöljük szilvaszemekkel. Ezután serpenyőben, nem túl forró olajon megforgatjuk a húst, hogy "kérge" legyen. Frissen őrölt színes borssal megszórjuk, szeletelt bacon szalonnába  tekerjük (Ez utóbbi el is maradhat. Én nem igazán kedvelem, mert elég intenzív íze és illata van).

Az így elkészített húst sütőbe helyezzük, olajozott sütőedényben, amelybe a pácléból is öntünk 1-2 dl-t. Alufóliával letakarjuk, amelyet 20 perc után eltávolítunk. Időnként saját levével meglocsoljuk.

Amíg sül a hús, elkészítjük a gyümölcsmártást: A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk, s felöntjük 1 narancs levével és 1 dl vörösborral. Addig főzzük, míg a karamellizált cukor teljesen fel nem olvad.

Hozzáadjuk a húsból kimaradt, negyedelt aszalt szilvát, a mazsolát, 1 narancs apróra kockákra szeletelt héját (a fehér belsejét el kell távolítani), s magát a narancsot is, kockákra szeletelve. Az almát, körtét és barackbefőttet szintén beletesszük. Ízesítjük fahéjjal és szegfűszeggel, 1 kk sóval. Kb. 5-6 percig főzzük, a gyümölcs keménységétől függően. Amikor kész, akkor 1 ek keményítőt elkeverünk 1/2 dl hideg vízben, s besűrítjük vele a mártást.

A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Olajozott lábasban addig keverjük, amíg "nem zörög". Ezután felöntjük annyi forró vízzel, hogy jól ellepje. Hozzáadjuk a sót, 1 db babérlevéllel ízesítjük. Készre főzzük.

(Forrás: nosalty.hu)