Jump to content

Fácánsült szarvasgombás rizottóval

2017. 10. 27. 21:12

Még nincs hétvégi ebéd vagy vacsoraötleted? Vendégeid lesznek és még nem tudod, hogy mivel kápráztasd el őket? Ha kéznél van egy kis fácáncomb, ajánlunk egy isteni receptet, ami tuti siker lesz.

Hozzávalók

  • 4 db fácáncomb
  • 4 db fácánmell (kicsontozva)
  • bors
  • 8 szelet szalonna
  • 3-4 ek szűz olívaolaj
  • 1 db salotta hagyma (finomra vágva)
  • 1/2 gerezd fokhagyma (apróra kockázva)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 20 dkg kerek szemű rizs (arborio)
  • 8 dl marhaalaplé (üveges vagy házi)
  • 4 dl vadalaplé (üveges vagy házi)
  • 2-3 ek Cumberland-mártás
  • 1 kis üveg szarvasgomba-carpaccio (szeletelve, natúr lében)
  • 1 kis üveg szarvasgombakrém (pl. Lacroix)
  • 1 ek vaj (+8 deka, hidegen, felkockázva)
  • 8 db érett füge

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A megmosott, szárazra törölt húsdarabokat megsózzuk, megborsozzuk, és a fácánmelleket 2-2 szelet szalonnával körbetekerjük. Egy sütőtálban felhevítünk kb. 2 ek olívaolajat, és valamennyi húsdarabot körbepirítjuk. A melleket kivesszük, és a combokat 10 percig sütjük a sütőben. Ezután mellétesszük a melleket, és együtt készre sütjük további kb. 10 perc alatt.

Egy lábosban felforrósítunk kb. 1 ek olívaolajat. Világosra pirítjuk rajta a salottát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pároljuk. Felengedjük a fehérborral, és állandó keverés mellett, kis merőkanálnyi adagokban beledolgozzuk a forró marhaalaplét. (Mindig csak annyit adunk hozzá, amennyit felszív.)

Közben a 1,5 dl-re beforralt vadalaplét összemelegítjük a Cumberland-mártással, és sóval, borssal ízesítjük. A sültet kivesszük a sütőből, és rövid ideig pihentetjük. A szükség esetén átszűrt szaftot összeforraljuk a mártással.

A szarvasgombakrémet és -carpacciót a rizottóhoz adjuk, majd belekeverjük a hideg vajkockákat. A négyfelé vágott fügéket az 1 ek vajon puhára pároljuk 2-3 perc alatt. Végül a fácánmelleket felszeleteljük, és a combokkal, valamint a fügével és a rizottóval együtt tálaljuk. A mártást külön kínáljuk.

(Forrás: vadaszideny.hu; mindmegette.hu)