Hozzávalók
- 4 db fácáncomb
- 4 db fácánmell (kicsontozva)
- só
- bors
- 8 szelet szalonna
- 3-4 ek szűz olívaolaj
- 1 db salotta hagyma (finomra vágva)
- 1/2 gerezd fokhagyma (apróra kockázva)
- 1 dl száraz fehérbor
- 20 dkg kerek szemű rizs (arborio)
- 8 dl marhaalaplé (üveges vagy házi)
- 4 dl vadalaplé (üveges vagy házi)
- 2-3 ek Cumberland-mártás
- 1 kis üveg szarvasgomba-carpaccio (szeletelve, natúr lében)
- 1 kis üveg szarvasgombakrém (pl. Lacroix)
- 1 ek vaj (+8 deka, hidegen, felkockázva)
- 8 db érett füge
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A megmosott, szárazra törölt húsdarabokat megsózzuk, megborsozzuk, és a fácánmelleket 2-2 szelet szalonnával körbetekerjük. Egy sütőtálban felhevítünk kb. 2 ek olívaolajat, és valamennyi húsdarabot körbepirítjuk. A melleket kivesszük, és a combokat 10 percig sütjük a sütőben. Ezután mellétesszük a melleket, és együtt készre sütjük további kb. 10 perc alatt.
Egy lábosban felforrósítunk kb. 1 ek olívaolajat. Világosra pirítjuk rajta a salottát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a rizst, és üvegesre pároljuk. Felengedjük a fehérborral, és állandó keverés mellett, kis merőkanálnyi adagokban beledolgozzuk a forró marhaalaplét. (Mindig csak annyit adunk hozzá, amennyit felszív.)
Közben a 1,5 dl-re beforralt vadalaplét összemelegítjük a Cumberland-mártással, és sóval, borssal ízesítjük. A sültet kivesszük a sütőből, és rövid ideig pihentetjük. A szükség esetén átszűrt szaftot összeforraljuk a mártással.
A szarvasgombakrémet és -carpacciót a rizottóhoz adjuk, majd belekeverjük a hideg vajkockákat. A négyfelé vágott fügéket az 1 ek vajon puhára pároljuk 2-3 perc alatt. Végül a fácánmelleket felszeleteljük, és a combokkal, valamint a fügével és a rizottóval együtt tálaljuk. A mártást külön kínáljuk.