Jump to content

Miért együnk vadat?

2017. 09. 08. 13:02

A vadhúsokat rendkívül gazdag ízanyaguk, és kedvező tápanyag-összetételük ideális étekké teszik. Elkészítésükről általában kevesebbet tudunk, mint a gyakrabban fogyasztott egyéb húsokról. Persze, ha valaki rendszeresen vadászik, annak az asztalára gyakran kerül valamilyen vadhúsból készült finomság. Miért együnk gyakrabban vadhúst? Eláruljuk.

A szabad természetben élő vadfajok húsa számos tulajdonságában eltér a háziasított, vagy akár a nagyüzemi tenyésztési módszerekkel előállított vágóállatok húsától. Az állattenyésztésben tapasztalható alapvető különbségek a zárt téri, mesterséges körülmények közötti tartási módból, és sokszor nem a faj igényeihez igazodó takarmányozási technológiákból erednek.

Mindezek miatt maga a vadhús kifejezetten tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír! Magas a fehérjetartalma, amíg a házi sertéscombé 17%, addig a vadé átlagosan 25%, zsírtartalma pedig jóval alacsonyabb a hizlalt, tenyésztett háziállatokénál, mint például a marha, vagy akár a csirke húsánál is. A vadhús nagyobb mértékben tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat, rendkívül gazdag az úgynevezett ízadó kivonatanyagokban, ettől érezzük a vadhús jellemző, karakteres zamatát, ízét, illatát, amely a megfelelő elkészítéssel még jobban kiemelhető.

A tenyésztett házi állományokkal ellentétben a vad húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől és nem utolsó sorban az iparilag gyártott tápszerektől, esetleges hormonkészítményektől. A vadhúsok kalória tartalma szinte csak fele a háziállatokénak, zsírmentességük miatt a vad hasonlóan kevés kalóriát tartalmaz, mint a sovány halhús, amit szakemberek a diéta fontos elemeként ajánlanak!

(Forrás: vadaszideny.hu; szarvasszalami.hu; hazipatika.hu)