Hozzávalók:
- 1 kg vaddisznólapocka
- 2-3 ek kacsazsír
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 kis fej zellergumó
- 40 dkg csicsóka
- 25 dkg fehérbab
- 2 tk pirospaprika
- 2 db érett paradicsom
- 2 db babérlevél
- 2 tk provance-i fűszerkeverék
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors
Elkészítés:
Az apróbb kockákra vágott vaddisznó lapockát megpirítjuk a zsiradékon, majd sózzuk, megszórjuk a paprikával és kevés őrölt feketeborssal, aztán hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymát, amivel ismét a zsírjára pirítjuk. Ekkor kerül bele a feldarabolt paradicsom és a zöldségek, valamint az előző este beáztatott fehérbab a babérlevéllel.
Bőven felöntve vízzel, kb. 1,5-2 órán keresztül főzzük fedő alatt, majd ha a hús és a bab megpuhult, fűszerezzük provance-i fűszerkeverékkel (rozmaring, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, zsálya) és apróra vágott zellerzölddel. Végül a leves zöldségekből származó édes ízét kiegyensúlyozzuk egy kevés száraz tokajival.