Hozzávalók
- 40 dkg darált szarvaslapocka
- 20 dkg friss vargánya vagy tinóru
- 1 db lilahagyma
- 1 db zsemle
- 2 dl tej
- 10-15 dkg zsemlemorzsa
- 2 db tojás
- 1 tk kakukkfű
- 1 kk őrölt rozmaring
- 1 kk őrölt fehérbors
- 2 ek magos mustár
- 1 ek dijoni mustár
- 1 tk méz
- 1 dl tejszín
- só
Elkészítés
A finomra darált szarvashúst összekeverjük az előzőleg tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlével, a késsel finomra vágott gombával és hagymával, valamint a két tojással.
Az így összeállított masszát sóval, morzsolt kakukkfűvel, őrölt rozmaringgal és fehérborssal fűszerezzük. Ha a gomba túl sok nedvességet engedne ki magából és túl lágynak éreznénk az egészet, akkor adjunk még hozzá néhány evőkanálnyi zsemlemorzsát, hogy a keverék jól formázhatóvá váljon.
Kb. fél órás pihentetést követően a masszából evőkanálnyi adagokat levéve készítsünk helyes kis golyókat, amiket forgassunk meg zsemlemorzsában és forró olajban süssük ezeket aranysárgára. Míg a fasírtok sülnek, a kétféle mustárt keverjük el a tejszínnel és ízesítsük még mézzel, illetve szükség esetén egy csípetnyi sóval. Az így kapott mártásba tunkolt forró húsgolyók biztosan meghozzák majd a vendégek étvágyát a további fogásokhoz is.