Hozzávalók
- 50 dkg szarvas apróhús inak nélkül
- 30 dkg sertésmáj
- 30 dkg mangalicazsír
- 15 dkg áfonyalekvár
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál só
- 1 babérlevél
- 4 szem borókabogyó
- 1 teáskanál őrölt feketebors
A zseléhez:
- 1 liter portói
- 2 rúd fahéj
- 5 szem szegfűbors
- 3 csillagánizs
- 10 lap zselatin
Elkészítés
A szarvashúst a májjal ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírt, és aprítógéppel hosszan mixeljük. Hozzáadjuk a mézet és az áfonyalekvárt, a mozsárban összetört borókabogyót és babért, valamint a borsot és a sót.
Nagyszájú pástétomos üvegekbe töltjük, tepsibe állítjuk, vízzel félig töltjük, és 150 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük. Ilyenkor kiadja a zsírját, és kissé összesül.
A bort felforraljuk a fűszerekkel. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a langyosra hűlt borban feloldjuk.
A pástétomokat a sütőből kivéve kiborítjuk, a zsírt eltávolítjuk, majd visszarakjuk az üvegekbe, és színültig töltjük a még langyos borral, lezárjuk. Hűtőbe téve 6-8 órán át dermesztjük.
Ha ajándékba akarjuk adni, akkor a lezárás után 40-45 percig dunsztoljuk vízzel félig töltött lábasban, majd hideg vízzel óvatosan lehűtjük. Hűtőben (0-5 fok között) 1-2 hónapig eláll.